Hipokratova Juha: Čorba koja spašava život

Hipokratova juha je vrlo jednostavna, a iznimno ljekovita juha od povrća. U svijetu je poznata kao ukusan obrok koji pomaže u prevenciji i liječenju mnogih bolesti s posebnim naglaskom na kancerogena oboljenja.

corba

Najveća vrijednost pripisuju se njezinim sposobnostima osnaživanja imuniteta, detoksikacije i jačanja bubrega. Smatra se da je ovu juhu još prije 2.500 godina izumio Hipokrat, starogrčki liječnik i “otac medicine”, prema kojemu je i dobila ime.

Početkom prošlog stoljeća popularizirao ju je njemački liječnik, dr. Max Gerson, uvrstivši je u poseban prehrambeni program koji je predstavljen javnosti 1932. godine pod nazivom Gersonova terapija.

Nakon toga glas o Hipokratovoj juhi kao snažnom savezniku zdravlja počeo se širiti diljem svijeta. Tako se ona, osim za liječenje, počela konzumirati i kao uobičajeni obrok za prevenciju bolesti i očuvanje zdravlja cijelog organizma.

Važna karika u liječenju Gersonovom metodom

Gersonova terapija je metoda liječenja koja se temelji na posebnom režimu prehrane te redovitom čišćenju organizma.

Dvadesetih godina prošlog stoljeća Dr. Max Gerson počeo je razvijati ovu terapiju s ciljem smanjenja i kontrole vlastitih teških migrenskih glavobolja.

Sasvim slučajno otkrio je da odgovarajuće količine hranjivih tvari u kombinaciji s pojačanom detoksikacijom djelotvorno liječe i tuberkulozu kože.

Nakon tuberkuloze kože otkrivena je djelotvornost i kod drugih oblika tuberkuloze, ali i kod ostalih zdravstvenih problema:

– alergija
– visokog i niskog krvnog tlaka
– bolesti bubrega
– artritisa
– ateroskleroze
– multiple skleroze
– autoimunih oboljenja

Hipokratova juha je jedan od ključnih faktora djelotvornosti Gersonove terapije.

Osim konzumacije juhe, ova metoda liječenja uključuje i ispijanje sokova od mrkve, jabuke i naranče, te zelenih sokova pripravljenih od kupusa i drugog povrća.

Osim posebnog načina ishrane tijekom terapije provodi se i svakodnevno čišćenje organizma klistirom od kave.

Prema tvrdnjama tvorca ove terapije, dr. Maxa Gersona, ali i prema potvrdama brojnih zdravstvenih stručnjaka, ovakav režim prehrane u stanju je osnažiti imunitet, poništiti štetu nastalu na tjelesnim stanicama te omogućiti tijelu da se u potpunosti izliječi.

Hipokratova juha – smjernice, sastojci i priprema

Kao zdravi obrok ova juha se može konzumirati jednom dnevno. Ipak, u ljekovite svrhe u sklopu Gersonove terapije obavezno se preporučuju dvije porcije juhe dnevno. Radi uštede vremena i truda, juhu možete pripremiti u količinama za dva dana, odnosno za četiri porcije.

Hipokratova juha ima najsnažnije dobrobiti ako se tijekom pripreme poštuju sljedeća pravila:

Juhu je potrebno kuhati na laganoj vatri sa što manje vode. Posuda u kojoj se kuha mora biti poklopljena kako bi se spriječilo isparavanje korisnih sastojaka. Zabranjeno je korištenje aluminijskog posuđa, a za jelo se preporučuje upotreba srebrenog pribora.

Mnogi začini mogu poništiti djelotvornost juhe pa se za obogaćivanje okusa preporučuju samo sljedeći začini u manjim količinama:

– piment, lovor, korijander, kopar, kim, komorač, muškatni oraščić, mažuran, ružmarin, šafran, kadulja, kiselica, čubar, estragon i timijan.

Vlasac, češnjak, luk i peršin dozvoljeni su u većim količinama.

Recept

Sastojci:

– 1 korijen celera srednje veličine
– 1 korijen peršina srednje veličine
– 2 glavice luka srednje veličine
– 2 mala ili jedan veliki poriluk
– češnjaka prema želji (može se dodati i na kraju)
– malo peršinovog lišća
– 600 g rajčica
– 400 g krumpira

Priprema:

Operite povrće, narežite ga na kriške ili kockice, a možete ga i naribati. Stavite povrće u veliki lonac te dodajte vode u količini dovoljnoj da prekrije sve povrće.

Zagrijte do vrenja, a potom nastavite kuhati na laganoj vatri sat i pol do dva, dok povrće ne omekša.

Na samom kraju kuhanja dodajte protisnuti češnjak i dozvoljene začine u manjim količinama. Kuhanu juhu propasirajte. Konzumirajte jednu porciju juhe, a preostalu količinu rashladite i spremite u hladnjak.

LJEKOVITO DJELOVANJE HIPOKRATOVE JUHE

Čisti i detoksicira organizam

Toksini akumulirani u organizmu uzročnici su brojnih tegoba poput umora, pospanosti, glavobolje, depresije, nadutosti, zatvora.

Osim toga, oni su idealna podloga za razvoj i ubrzano širenje težih bolesti poput dijabetesa, artritisa, reume, kardiovaskularnih bolesti, pneumonije, karcinoma i mnogih drugih oboljenja.

Povrće sadržano u Hipokratovoj juhi doprinosi snažnoj i temeljitoj detoksikaciji.

Rajčica sadrži likopen, biljni pigment iz skupine karotenoida koji svojim antioksidativnim svojstvima štiti jetru od oštećenja uzrokovanih slobodnim radikalima.

To doprinosi normalnoj funkcionalnosti jetre i metabolizma te eliminaciji toksina iz organizma.

Sumpor prisutan u rajčici, češnjaku, luku i poriluku također pomaže bržoj i učinkovitijoj detoksikaciji.

Peršin je još od antičkog doba poznato sredstvo za čišćenje otrova nakupljenih u tijelu.

Njegova djelotvornost je neupitna, bilo da se konzumira kao samostalna namirnica ili kao dodatak jelima.

Jača imunološki sustav

Imunološki sustav je glavni zaštitnik ljudskog organizma. Za njegovu snagu i pravilno funkcioniranje nužan je adekvatan unos vitamina, minerala, enzima i ostalih hranjivih tvari.

Hipokratova juha se priprema od povrća koje obiluje hranjivim tvarima neophodnima za savršeno funkcioniranje imuniteta.

Luk, jedan od sastojaka ove juhe, sadrži visoke razine vitamina C kao i brojne druge hranjive tvari, od kojih imunološki sustav ima brojne prednosti.

Primjerice, mineral selen potiče rad imunološkog sustava, a prisutan je u velikim količinama u ovom povrću. Imunološke stanice kojima nedostaje selena prolaze više oksidacije, što se negativno odražava na njihov razvoj i umnožavanje.

Bijeli luk se zbog bogatstva antioksidansa nedvojbeno ubraja u snažne saveznike imunološkog sustava.

Pomaže u liječenju upale grla, krajnika, uha, suzbijanju herpesa, snižavanju krvnog tlaka, u prevenciji i liječenju gljivičnih oboljenja, kod reumatskih tegoba, bolesti srca i jetre pa čak i teških oboljenja poput leukemije i tumora.

Krumpir je od davnina poznat kao dobar prijatelj zdravlja, a novija istraživanja posebno naglašavaju njegove snažne beneficije na cijeli imunološki sustav.

Isto je i s rajčicom koja sadrži likopen, crveni pigment odgovoran za dobro funkcioniranje imunološkog sustava. Ova tvar također pomaže u snižavanju kolesterola i krvnog tlaka te u liječenju krvožilnih i srčanih bolesti.

Izvor:danas

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *