SVEMOGUĆI BIJELI LUK: 5 načina korišćenja za koje nikad niste čuli

Sigurno znate da je beli luk moćan prirodni antibiotik koji možete koristiti svakog dana. On poseduje antivirusna, antibakterijska i antifungalna svojstva, jača imuni sistem i organizam, ali i pomaže kod nekih drugih stvari koje vam nikad ne bi pale na pamet.

Pomaže u borbi protiv atletskog stopala

Beli luk ima antifungalna svojstva i pomaže u lečenju fungalne infekcije koja se naziva atletsko stopalo. Najbolji način da primenite beli luk u ovim okolnostima jeste da ga sameljete i sipate u toplu vodu u koju ćete potopiti stopala.

Možete da probate i da sameljete par čenova belog luka i da stavite to u pamučnu čarapu preko noći. Ponavljajte ovu proceduru 6 dana.

Prirodni lek u borbi protiv akni

Beli luk sa svojim antibakterijskim svojstvima pomaže i u lečenju akni. Prosto iseckajte čenove belog luka i stavite komadiće na akne. Ponovite ovaj proces nekoliko puta dnevno i akne će nestati.

Ojačajte svoje nokte

Pored brojih pogodnosti koje beli luk ima po ljudski organizam, on odlično deluje i na naše nokte. Ako želite da ojačate svoje nokte i da sprečite njihovo pucanje, najbolje je da uzmete fino iseckani beli luk, stavite ga u providni lak za nokte i ostavite da stoji nedelju dana. Nakon toga namažite lak, a vaši nokti će ubrzo postati čvršći i jači.

Pomaže kod infekcija uha

Travari su koristili beli luk za lečenje ušnih infekcija još od drevnih vremena.

Dezinfikuje i čisti

Ukoliko pravite prolećno spremanje svog doma, preporučujemo da koristite beli luk. Samleveni beli luk pomešajte sa malo sirćeta i soka od limuna i koristite kao dezinfekciono sredstvo u kupatilu i kuhinji.

Sirće je odlično za glancanje, beli luk dezinfikuje i omekšava a limun daje prijatan miris. Beli luk takođe možete iskoristiti kao prirodni pesticid za baštu i to najbolje u kombinaciji sa mineralnim uljima, vodom i tečnim sapunom.

Interesantne činjenice o belom luku:

– Graditelji piramida su primoravani da jedu beli luk kako bi pojačao njihovu snagu i istrajnost

– Lekovi sa belim lukom su se koristili u ratovima za lečenje rana na bojnom polju

– U jednom čenu belog luka ima svega 4 kalorije

– Kina je najveći proizvođač belog luka na svetu

– Postoji 300 različitih vrsta belog luka na svetu

– Aliumfobija je strah od belog luka

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *