Hrana koja razara želudac: Ove namirnice nikako ne jedite pred spavanje!

Određene namirnice mogu da preopterete žuludac, izazovu bolove i poremete san. Ovu hranu izbjegavajte u kasnim večernjim satima Prvo pravilo kog bi trebalo da se držimo kad nas kasno uveče uhvati glad jeste da ne jedemo previše. U večernjih satima organizam traži laganiju hranu, a ako pojedete nešto jače, to će biti loše po vaš želudac. Opteretiće ga, biće potrebno puno vremena da svari hranu, mogu se javiti bolovi, a ujedno ćete poremetiti i san.

Želudac prosječne osobe potroši 3 sata da bi potpuno preradio hranu i da bi ona došla do creva, pa je jasno da su kasni obroci loša ideja. Ovu hranu je najbolje izbegavati:
Masna hrana
Zaboravite na sladoled, keksove, hamburgere i sve namirnice sa velikim udjelom štetnih masnoća jer na želudac djeluju isto kao alkohol. Da bismo svarili masti iz hrane, treba više vremena. Dobro je jesti masti u umerenim količinama ukoliko želite da budete siti između obroka, ali pred spavanje ovu hranu izbjegavajte jer će izazvati osećaj težine u stomaku, a neretko i bolove. Mlijeko, jogurt, avokado, orašaste plodove, sladoled i maslac treba izbjegavati. Među najštetnijim namirnicama je svakako punomasni sir.
Čokolada
Osim velikog udjela masnoća, sadrži i kofein koji se nalazi u kakao puteru, ali i teobromin koji podstiču želudačni refluks.

Kisele namirnice
Oko 10 posto mladih ljudi pati od refluksa, a mnogi ne znaju da bi uzrok mogla biti kisela hrana koju jedu uveče. Uobičajeni simptom je žarenje u zadnjem dijelu grla, ili u grudima. Problem je u tome što se sadržaj želuca pomalo vraća u grlo, što se u ležećem položaju dodatno pogoršava. Uzrok može biti začinjena i pržena hrana, kao i svi obroci bazirani na soku od paradajza koji su vrlo kiseli, pa ih treba skloniti sa liste onih koji su dozvoljeni prije odlaska u krevet.
Orašasti plodovi
Bile one zasićene ili nezasićene, za želudac su masnoće uvijek loše u večernjim satima. Bez obzira na to što je orašasto voće uglavnom puno dobrih masnoća, treba ga izbjegavati prije spavanja. Najgore će na vas djelovati orasi, kikiriki i indijski oraščići, a za želudac su najlakši bademi i pistaći.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *