OBOLJENJE ŽUČNE KESE SE NAJČEŠĆE JAVLJA U OVIM GODINAMA I NIJE NAIVNO: Evo koji su SIMPTOMI, nemojte ih ignorisati

Oboljenje žučne kese najčešće se javlja u tridesetim i četrdesetim godinama, a prije nego što napune 60 godina, svaka četvrta žena i svaki osmi muškarac imaju kamen u žuči. Nedostatak tečnosti s “deterdžentom” koji čisti crijeva ne utiče samo na varenje.

Ako jetra svakodnevno ne proizvede tri šoljice smeđe tečnosti (350 ml) koja sadrži soli, holesterol, bilirubin i lecitin, ne možete pravilno da svarite hranu. A ako, uz to, kruškolika kesica, priljubljena uz jetru s donje strane, ne skladišti pravilno žuč, problemi lako mogu da se nagomilaju.

Ako jetra svakodnevno ne proizvede tri šoljice smeđe tečnosti (350 ml) koja sadrži soli, holesterol, bilirubin i lecitin, ne možete pravilno da svarite hranu. A ako, uz to, kruškolika kesica, priljubljena uz jetru s donje strane, ne skladišti pravilno žuč, problemi lako mogu da se nagomilaju.

1147279-profimedia0666054711-ff

Uz osjećaj nadutosti u crijevima, vremenom će početi da vas muče podrigivanje, mučnina, zatvor, glavobolje. I to nije sve.

IZNENAĐUJUĆI SIMPTOMI

U simptome nedostatka žuči spadaju čak i bol u leđima, ispod lopatice, u desnom ramenu, svrab u očima, suho oko, češće upale sluznice nosa i grla, za koje sigurno mislite da ih je uzrokovao udarac, nošenje tereta, dugo sjedenje za kompjuterom ili neki virus.

Zato ako osjećate bilo šta od ovih tegoba, obavezno uradite laboratorijske analize krvi i ultrazvučni pregled abdomena. To će u 95 odsto slučajeva (nekad je potrebna dodatna dijagnostika) biti dovoljno da ljekar utvrdi šta se s vama događa, u kakvom stanju je žuč i šta bi moglo da vam pomogne da ne ostanete bez kesice.

Mnogi misle da je žuč beznačajna i lako se odlučuju da izvade kesicu kad “zariba”, ali treba da znate da je njen zadatak da čuva “deterdžent” koji rastvara otrove koje unosimo hranom i reguliše kiselost creva. Sprječava pojavu zatvora, vraćanje toksina u organizam, otapa i probavlja većinu masti neophodnih za imunitet (depo vitamina A, D, E i K), utiče na rad hormona, pomaže u regulisanju šećera, podmazivanju zglobova, kože i očiju.

1244059-profimedia0468339672-ff

foto: Profimedia

 

PRAKTIČNI SAVJETI

Da se svi ovi važni procesi ne bi poremetili, potrebno je da nadomestite žuč. Prije svega, od izuzetne je važnosti da ne jedete ni previše toplu ni previše hladnu hranu.

Dobrodošle su nemasne supe od povrća, potaži, riba, bijelo meso živine, teletina, šargarepa, bundeva, krompir, brokoli, blitva, sve vrste voća, nemasno mlijeko, kakao…

Treba unositi najmanje šest čaša vode dnevno, a važna je i fizička aktivnost.

Ako ne osjetite boljitak, konsultujte se s doktorom o upotrebi suplemenata.

Na najmanju moguću mjeru svedite konzumiranje nutritivno siromašne hrane bez enzima – krekere, keks, ali i previše kuvanih belančevina, jer ih toplota uništava. Smanjite i broj masnih obroka, slatko (šećeri se s lakoćom pretvaraju u loše masti), orašaste plodove i puter od kikirikija.

Ne unosite svakodnevno ni izolat sojinih proteina, kojeg ima u velikim količinama u vegetarijanskim paštetama i namazima – teško se vari.

 

Neadekvatna upotreba pića, pušenje i stres takođe uništavaju žuč, a žene su sklonije problemima i zbog prevelike koncentracije estrogena koji sužava žučne kanale, upotrebe tableta za kontracepciju, hormonske terapije, trudnoće, pa bi trebalo češće da se kontrolišu.

Ovo je važno jer život bez žučne kesice jeste moguć, ali će na duži rok ostaviti tragove na zdravlju!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *