SALATA OD MASLAČKA: otklanja prolećni umor, čisti od toksina i topi masne naslage oko stuka!

Salata od maslačka za šta je sve dobra

Salata od maslačka je prava prolećna blagodet, koju bi svako trebao imati na svojoj trpezi. Okrepiće umorni organizam, osnažiti telo i zaštitii ga od brojnih bolesti. List ove biljke visoko se cenio kao zdrava i okrepljujuća namirnica još od davnih vremena.

U Hercegovini se salata od sasvim mladog lišća i korena maslačka isečenog na tanke lističe davala slabovidim osobama. Čist sok koristio se za čišćenje od toksina i popravljanje krvne slike.

Maslačak salata nekad se nalazila u jelovnicima najprobirljivijih, ali i najsiromašnijih slojeva stanovništva. Popularna je i danas, naročito u francuskoj kuhinji, gde drži svoje zasluženo mesto. Kod nas se polako vraća na trpeze iako je bila prisutna vekovima unazad.

U ovom tekstu daćemo vam nekoliko predloga kako se pravi ukusna salata od maslačka. Recepti su odlični, ostanite sa nama..

 

Maslačak dragoceni dar iz prirode

Ovo skromna svuda prisutna biljka, na koju gotovo i ne obraćamo pažnju, izgleda nam isuviše poznato. Cvet joj je predivne žute boje, cveta od ranog proleća, te raduje mnoge svojom pojavom. Sa druge strane koren i listovi od kojih se priprema prolećna salata od maslačka imaju izvanredna lekovita svojstva.

Ova uporna i pre svega otporna biljčica svakog jutra ustaje u 6 sati. Tada lagano otvara svoj cvet i stoji na usluzi svim zainteresovanim insektima sve do podneva. Od tada pa do 15 h jedina briga joj je da ponovo složi i zatvori svoj cvetak. Nakon toga ponovo ide u san i dočekuje nov sunčev izlazak. Kada je vreme suviše hladno ili olujno, ona se uopšte i ne otvara.

Jedna glavica maslačka sadrži preko 12 hiljada semenki. Svaka od njih opremljena je majušnim padobranom koji je raznosi na najudaljenije destinacije. Ko bi rekao da ovaj obični žuti cvetak ima tako sofisticiranu opremu. Priroda je čudo.

Iako maslačak mnogima izgleda nežno i blago, u biljnom svetu to baš nije tako. Posmatrajte samo šta se dešava kada se pojavi prva žuta glavica na nekoj travnatoj površini. U roku od par dana sve će postati žuto. Definitivno ima osvajački karakter, pravi je „terminator“. Tamo gde se on smesti ne mrda, trpi sve pa čak i nepovoljnu klimu i gaženje.

Maslačak kao lek za mnoge zdravstvene tegobe

U zvaničnoj upotrebi je biljka u cvatu i sam koren. Iz njega se dobija čuveni ekstrakt maslačka, omiljen među fitoterapeutima.

Koren maslačka je prisutan i u zvaničnoj medicini kao sirovina za dobijanje lekova. Obavezno se bere u proleće.

Najnovije studije nam ukazuju da je maslačak kao lek za rak dokazano delotvoran. U Kanadi je sprovedeno istraživanje u kojem je utvrđeno kako koren biljke uništava stanice leukemije sa velikim uspehom. Sa druge strane, isti nije poguban po zdrave stanice.

U narodnoj medicini sakupljaju se žuti cvetovi. Neobično bogatstvo lekovitih materija čini maslačak izvanrednom biljkom koja se premalo ceni. On raste u velikom mnoštvu pa sasvim neosnovano dobija obeležje beskorisnog korova.

Ako se uzme u obzir samo poboljšanje u celokupnoj razmeni materija, već tad je jasno o kakvoj se biljci radi. Blagotvorna salata od maslačka čisti krv i njeno preventivno delovanje je izvanredno. Koren biljke se koristi i za lečenje najtežih bolesti.

Takođe maslačak se kao lek upotrebljava kod gihta, reumatizma, skrofuloze, kožnih ekcema, lišajeva, otoka i čireva. Pored toga dokazano deluje kod bolesti krvi, gojaznosti, nedostatka apetita i lenjih creva. Olakšava rad jetre i žuči, eliminiše pojavu vode u stomaku i grudima.

Koren maslačka se toplo preporučuje i kod šećerne bolesti. Naime on ima moć da rastvara, osvežava, čisti, otvara, izlučuje znoj i jača telo.

Utiče na sva izlučivanja (naročito žuči), otklanja zastoje, smetnje i nakupljanje sluzi. Deluje bezbolno na izlučivanje mokraće jer otklanja iz organizma otrovne materije koje čine telo umornim.

Kako se pravi salata od maslačka – recept

Za početak podelićemo sa vama najosnovniji recept. Pre same pripreme salate, povedite računa gde su listovi ubrani. Najbolje ih je brati na ekološki čistim područjima, dosta udaljenim od saobraćajnica. Kada naberete listove, potopite ih u vodu i ostavite preko noći nek tako odstoje. Na taj način će oni manje gorčiti, što je mnogima i jedina zamerka.

Salata od maslačka priprema:

Ubrane listove još jednom operite pod jačim mlazom vode. Dodajte im malo maslinovog ulja, limunov sok i sve začinite sa morskom solju. Sve na kraju možete začiniti sa jestivim cvetovima jagorčevine, kojih takođe ima u ovom periodu. Dobro sve izmešajte i vaša maslačak salata je spremna za posluženje.

Dopuna recepta: ukoliko želite još prefinjeniji ukus umesto morske, dodajte himalajsku so. Ona će dati nešto blažu notu salati uz koju ćete nesumnjivo uživati.

Salata od maslačka pripremljena na ovaj način, eliminisaće prolećni umor u kratkom roku. Osvežiće vas, oraspoložiti i oporaviti ceo organizam.

Koliko je maslačak salata u Francuskoj popularna, govori nam podatak da se tamo uzgajaju kultivisane sorte samo za tu namenu. Takve vrste imaju puno više listova.

Maslačak salata topi kilograme i eliminiše celulit

Maslačak se već dugo koristi i kao hrana i lek. Njegov koren obično se suši i kao takav upotrebljava se za pripremu čajeva. Odličan je diuretik.U studiji objavljenoj 2009. god. istaknuto je kako ekstrakt korena povećava proizvodnju urina pet sati nakon upotrebe.

Takođe maslačak pomaže u eliminaciji viška vode iz organizma. Ova biljka uspešno suzbija apetit, a naročito želju za slatkim. Uz to podstiče smanjenje masnoća u krvi i štetnog holesterola.

Kako sadrži malo kalorija salata od maslačka za mršavljenje je idealan izbor. Za ovu namenu podjednako je efikasan i čaj od suvih listova biljke.

Recept za eliminisanje celulita sa butina

Za uklanjanje neugledne pomorandžine kore sa butina i zadnjice uradite sledeće:

Listove maslačka operite i iskombinujte ih sa zelenom salatom i drugim zelenim lisnatim povrćem. Salatu začinite maslinovim uljem i jabukovim sirćetom, ili pak sokom od polovine isceđenog limuna.

Ovako pripremljena salata od maslačka podstiče topljenje celulita sa nogu i butina. Sam recept je veoma jednostavan i vrlo ukusan. Ne možete vašem organizmu priuštiti bolju stvar za „veliko prolećno spremanje“.

Jeste li čuli za kafu od maslačka?

Pravi se od osušenog korena biljke. Prvo ga prepecite pa potom sameljite. Dobijeni prah koristite kao zamenu za kafu.

Kombinacija maslačkove salate sa krompirom

U kuhinjama širom sveta,  ova biljka je i te kako našla svoju primenu. Cenjena je i hvaljena u brojnim recepturama. Evo kako se sprema salata od maslačka i krompira.

Potrebno:

4 pune šake mladih listova maslačka (prethodno dobro očiščenih),

kilogram kvalitetnog domaćeg krompira,

1 do 2 čena belog luka,

maslinovo ulje,

jabukovo sirće,

himalajska so (može i morska kao zamena).

Priprema salate:

Najpre skuvajte sav krompir u kori i gulite dok je još dovoljno vruć. Isecite ga na ravnomerne kocke i izručite u posudu u kojoj se već nalaze sveži listovi maslačka. Svemu pridodajte iseckan luk, malo jabukovog sirćeta, maslinovog ulja i himalajske soli. Sve to odmah izmešajte i to što bolje.

Ovako pripremljena salata od listova maslačka i krompira može se služiti topla ili hladna. Sasvim je dovoljna za samostalni obrok. Ipak ukoliko ste za „nešto konkretnije“ možete joj dodati i tvrdo kuvana jaja.

Dodatne napomene i saveti

Maslačak je izvanredno prirodno sredstvo za revitalizaciju organizma. Ova biljka otklanja probavne smetnje, smiruje upalu žuči i pospešuje izlučivanje mokraće. Ipak, koliko god vam se sviđa nemojte preterati sa konzumacijom. Naročito budite obazrivi sa ispijanjem njegovog čaja, koji je delotvoran kod obolele jetre.

U slučaju da listove niste potopili tokom noći, gorčinu možete suzbiti na sledeći način. Držite ih 6-8 minuta u hladnoj posoljenoj vodi, a zatim saperite i spremajte salatu kao i do sad.

Salata od maslačka u trudnoći je takođe dozvoljena, čak štaviše pomaže i boljem kvalitetu mleka. Preporučuje se njeno uzimanje već tokom drugog meseca. U zadnjem tromesečju je naročito korisna jer će sprečiti prekomerno zadržavanje vode u organizmu. Pospešiće bolje varenje i pražnjenje creva.

(Preuzeto sadijetamesecevemene.com)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *