Nedostak magnezijuma = nedostatak energije: Ovih 6 dostupnih namirnica odlični su izvori ovog minerala!

Da li se stalno ili često osjećate slabo, umorno i iscrpljeno? Da li vas iritiraju sitnice? Tako se možete osjećati ukoliko vašem tijelu nedostaje magnezijuma. Magnezijum je ključni, a često zanemareni, dio balansirane dijete. Važan je za više od 300 funkcija u našem tijelu – a mnoge od njih daju nam potrebnu energiju. Donosimo vam listu namirnica u kojima možete pronaći ovaj mineral.

smedji-grah

Dnevne su potrebe za magnezijem oko 300 do 400 miligrama. Povećane su u slučaju trajnog stresa, jednolične prehrane, bavljenja sportom, izloženosti vrućini i pojačanom znojenju, tokom rasta i razvoja, kod trudnica, dojilja, oboljelih od šećerne bolesti, hroničnih bolesnika te osoba s probavnim bolestima, proljevom ili povraćanjem.

Rezultati istraživanja potvrđuju da je opskrba tim životno važnim mineralom često nedovoljna, a ako je ispod donje preporučene granice, otpornost je smanjena, povećana je podložnost stresu i oscilacijama opšteg zdravstvenog stanja. Ovo su namirnice u kojima možete pronaći ovaj mineral.

Banane – su odličan prirodni borac protiv umora i iscrpljenosti. Jedna prosječna banana sadrži 32mg magnezijuma, ali također sadrži i kalij – još jedan mineral koji podiže nivo energije u tijelu.

Smeđi grah – jedna šolja ovog zdravog ploda sadrži 70mg magnezijuma, ali je također dobar izvor potrebnih zdravih vlakana i proteina! Crni grah je također odličan izvor magnezijuma. Jedna šolja sadrži dobrih 120mg ovog važnog minerala!

Smeđa riža – Jedna šolja ove namirnica sadrži 84mg magnezijuma. Ako baš želite magnezijumom bogat obrok spojite ih sa crnim grahom. Te dvije namirnice u kombinaciji također će vam obezbijediti svih 9 esencijalnih aminokiselina koje su potrebne tijelu.

Leća – Osim što je puna proteina i vlakana, jedna šolja leće sadrži 72mg magnezijuma. Leća je također dobra zamjena za meso!

Špinat – 100g kuhanog špinata sadrži oko 70mg magnezijuma, ali je također odličan izvor kalcijuma. Sirov je dobar za vaše tijelo, ali našem tijelu je lakše apsorbovati ove minerale iz kuhanog.

Izvor: namirnice

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *