LIJEK ZA SVE: Ovaj med liječi čitav niz bolesti i najopasnije bakterije

Ima izvanredno djelovanje na cijeli niz bolesti i posebice je koristan kod slabog imuniteta. Manuka med porijeklom sa Novog Zelanda mogao bi biti najljekovitiji med na svijetu.

Ovaj iznimno ljekoviti nektar tisućama je godina poznat domorodačkim narodima Novog Zelanda, čiji su pripravci i tonici još i danas aktualni. To je monoflorni med koji pčele proizvode iz cvijeća s manukinog drveta.

Na Novom Zelandu je istraživačka grupa sa sveučilišta Waikato 1981. otkrila da manuka med ima stabilna, moćna i jedinstvena antibakterijska svojstva, koja nisu prisutna ni u jednoj drugoj vrsti meda.

Manuka med poznat je po svojim iznimnim antibakterijskim svojstvima, koja se, za razliku od ostalih vrsta meda, ne uništavaju tijekom razvodnjavanja, izlaganja suncu ili toplini.

Smatra se učinkovitim čak i protiv H. Pylori – uzroka većine čireva na želucu, E. Coli, najčešćeg uzroka inficiranih rana i Streptococcus pyogenes koja je uzroka bolnog grla.

Britanska državna zdravstvena ustanova licencirala je 2004. njegovu medicinsku upotrebu u liječenju rana, potvrđujući ono što su stari Novozelanđani znali odavno, da manuka očigledno ima čudesna svojstva.

Istraživanje provedeno na 17.000 ljudi pokazalo je korist u liječenju kroničnog bronhitisa, bronhijalne astme, rinitisa i sinusitisa.

Ima izvanredno djelovanje na cijeli niz bolesti i posebice je koristan kod slabog imuniteta.

Druge tegobe kod kojih može pomoći manuka med: ekcem, dermatitis, akne, gljivične infekcije, upale, astma i alergija, ugrizi insekata, osipi i čirevi, anemija, probavni bolesti.

Ovu naglašeno hranjivu namirnicu mnogi rabe i u njezi kože i kose, jer intenzivno vlaži, obnavlja i čini vidljivo zdravijom.

Izvor: dnevno.hr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *