ČOVJEKOVA JETRA je stvorena da preživi 600 godina, a mi je uništimo za samo 60: Evo kako, NE RADITE OVO!

Ukoliko se ovo stanje ignoriše i nastavi se sa starim načinom života i ishrane, neizbježno će doći do ciroze. Mnogi naučnici slažu se da ljudska jetra može da preživi najmanje 600 godina bez ikakvih operacija, ali prosječan čovek je održava zdravom jedva 60.

Evo kako oštećujemo najveću žlijezdu u organizmu!

Jedan od najrazornijih faktora jeste konzumiranje previše životinjskih masti i skladištenje prevelike količine proteina u jetri, što je najčešći slučaj kod ljubitelja mesa i nezdrave hrane, ali i kod profesionalnih sportista.

Ako je vjerovati epidemiološkim studijama, učestalost pojavljivanja masne jetre posljednjih godina se značajno povećala, naročito kod žena.

Vjeruje se da između 25-28 odsto svjetske populacije pati od bolesti jetre, a da je 16 odsto njih oboljelo u mladosti.

Ukoliko se masna jetra ignoriše i nastavi se sa starim načinom života i ishrane, neizbježno će doći do ciroze, teške hronične bolesti jetre koja na kraju može da rezultira potpunim gubitkom funkcija jetre.

Kako se liječi masna jetra?

Najvažniji faktor u liječenju masne jetre svakako je ishrana, koja podrazumijeva nizak nivo masnoće i ograničen unos namirnica koje potencijalno mogu da naštete jetri.

Kako hrana oštećuje jetru?

Hrana koju pojedemo ulazi u stomak, a zatim u crijeva. U crijevima se razlaže, vari i apsorbuje u krv. Dalje se kroz krvotok prenose nutrijenti, koji kroz krvne sudove dospijevaju i do jetre.

Višak masnoća životinjskog porijekla unesen kroz tešku hranu takođe dolazi do jetre, koja je svojevrsni filter u organizmu. Kada tih masnoća ima previše, jetra nema drugi izbor do da masnoće apsorbuje u sebe.

Ćelije jetre tako vremenom propadaju, a kada jetra izgubi snagu i moć da neutrališe tolike masnoće, holesterol počinje slobodno da putuje kroz krvotok, taložeći se u drugim vitalnim organima i tkivima.

Uskladištene masti i naslage holesterola u krvim sudovima i kapilarima dalje dovode do razvoja vaskularne skleroze (ateroskleroze), a u budućnosti mogu biti uzrok moždanog i srčanog udara, kao i koronarne bolesti srca. Naslage holesterola i masnoća uništavaju i pankreas, što može da dovede doo razvoja dijabetesa.

Ovo su prvi simptomi akutne i hronične upale pankreasa

Kako sprečiti ili riješiti ovaj problem?

Iz ishrane bi trebalo izbaciti trans masti i generalno ograničiti unos masnoća. Za detaljni jelovnik, najbolje je da se konsultujete s ljekarom. U svakom slučaju, treba jesti što više namirnica koje se smatraju melemom za jetru – artičoke, bundeva, zelena salata, surutka, šargarepa, cvekla, kupus…

Izvor: stil

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *