GUTATE LI KOŠTICE KADA JEDETE TREŠNJE? Evo šta to radi vašem zdravlju, nismo imali pojma

Ovih dana, kad je već uveliko u toku sezona trešanja, čuli smo da ljudi masovno ne bacaju koštice, već ih gutaju. I to ne jednu, dvije koje slučajno zapadnu. Koliko to može da bude opasno, za portal Zadovoljna priča gastroenterološkinja Vladislava Bulat.

Od ljekara hitne pomoći se može čuti kako malo-malo imaju intervenciju jer je neko trešnje ili višnje jeo cijele – sa sve košticama.

To nije nimalo naivno.

„Bilo koje koštice od voća, i kod mladih, ali posebno kod starijih, mogu da naprave veliki problem u gastroenterološkom traktu. Naime, s godinama se zbog slabosti mišića javljaju proširenja u debelom crijevu, poput džepova. Tu koštice mogu da zapadnu i ostanu i to se onda obično rješava hirurškim putem“, kaže za portal Zadovoljna.rs gastroenterološkinja Vladislava Bulat.

Pritom, to nije jedini problem koji koštice mogu da izazovu.

„Koštice ne mogu da se svare i, ako neko ima bilo kakav problem sa slabijem varenjem, koštice se duže zadržavaju i mogu vremenom da nabubure i naprave problem i kod mlađih.“

Doktorka kaže da manja količina ne bi trebalo da izazove komplikacije, ali ako se najedemo dosta koštica, moguće su tegobe.

Vladislava Bulat napominje da zato bilo koje koštice jednostavno treba izbjegavati. Osim toga, kaže i da posebno treba biti obazriv sa aronijom.

„Ona se ne ubraja direktno u koštičavo voće, ali mnogi ne znaju da maksimalno treba da pojedete 10 bobica jer su u suprotnom moguća vezana crijeva.“

(Zadovoljna.rs)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *