NAJMOĆNIJI ASPIRIN IZ PRIRODE: Ova biljka ima antivirusne efekte, evo kako je smijete koristiti

Ova biljka ima jak antiseptični efekt.

 

Zbog toga se stalno koristi kod upalnih procesa respiratornog trakta i bolesti digestivnog sistema. Eterična ulja matičnjaka imaju antioksidativna i protivupalna svojstva, pružaju bakteriostatičke i antivirusne efekte.

Sadrži mineralne soli i rijetke kiseline, koje imaju snažno ljekovito djelovanje. Budući da u njegovom listu postoje aktivne supstance, koje imaju ne samo analgetičko i protivupalno dejstvo, već i antispazmodično, oni imaju izuzetno pozitivan efekat na cjelokupan organizam.

Istraživanja su pokazala da ruzmarinska kiselina koju matičnjak sadrži ima antiupalno dejstvo kada se matičnjak koristi u vidu ekstrakta. Kad je u pitanju čaj od matičnjaka, nije dokazano da ima antiupalna svojstva, iako se u ajurvedskoj i tradicionalnoj kineskoj medicini ova biljka vekovima koristi u ove svrhe.

U istraživanjima sprovedenim na životinjama, matičnjak ima antivirusna svojstva kad je u pitanju širok spektar virusa. To uključuje HIV-1 i herpes simpleks.

Takođe, u istraživanjima sprovedenim na životinjama, matičnjak ima antivirusna svojstva kad je u pitanju širok spektar virusa. To uključuje HIV-1 i herpes simpleks. Razlog tome su kofeinska kiselina, tanini i trimerski derivati. Antibakterijska i antigljivična svojstva matičnjak ima zahvaljujući koncentraciji citrala i citronelala u ovoj biljci.

Ova biljka posjeduje snažna antimikrobna i antivirusna svojstva, a čaj od ove biljke toliko je blag da ga i djeca mogu piti.

Eterično ulje ove biljke je jako cijenjeno, a djelotvorno je kao i sama biljka.

Matičnjak se može konzumirati i kao čaj. Preporučuje se da kašičicu osušene biljke prelijete sa 2dl vode.

Eterično ulje, čajevi, tinkture, smjese, začini – samo su neki od načina na koji možete koristiti ovu biljku.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *