ŽENE DOLAZE S MORA I PRAVAC KOD GINEKOLOGA! Dr Kostić objasnila šta se dešava: UPOZORENJE ZA SVE

Posljednjih dana sve je više pacijentkinja kojima je potrebna pomoć ginekologa.

 

Sve više Srpkinja dolazi kod ginekologa, a doktorica Aleksandra Kostić iz Doma zdravlja “Dr Simo Milošević” otkriva šta u ovom trenutku ugrožava njihovo zdravlje. Pored preventivnih pregleda, tokom ljetnjih mjeseci, žene najčešće posjećuju ginekologa zbog urogenitalnih infekcija, napominje gošća u Jutarnjem programu RTS-a.

“Žene češće borave na plaži, kupaju se, nekada i u nehigijenskim vodama. Dugo borave u hladnoj vodi, mokri kupaći kostimi, sjedenje na mokrom peškiru, nošenje neadekvatnog veša takođe, sve su to faktori koji su rizični za nastanak infekcije”, napominje doktorka i otkriva da su najčešće infekcije koje vrebaju ljeti infekcije kandidom, ešerihijom koli i ostalim crijevnim bakterijama.

To su, u stvari, bakterije i gljivice koje se normalno nalaze u urogenitalnom traktu žene, ali u veoma malom broju. Dok god laktobacila, dobrih bakterija, ima puno, one štite od svih infekcija. Međutim, ako se njihov broj smanji, onda se te gljivice i bakterije razmnože u većem broju i naprave problem.

“Ono što mi savjetujemo tokom ljetnjih mjeseci jeste preventivna upotreba probiotika. To su tzv. ženski probiotici koji mogu da se piju, mogu da se stavljaju lokalno i naravno da se vodi računa o higijeni, da se nosi udoban pamučni veš, da se izbegava nošenje sintetičkog veša, tangi, da se kupaći kostim mijenja odmah po izlasku iz vode”, savetuje doktorka Kostić.

Većina pacijentkinja kojima je potrebna pomoć uglavnom navode da, ili su bile na ljetovanju, pa je došlo do infekcije, ili su se kupale na nekom od bazena. Od simptoma navode probleme u vidu pojačane sekrecije, svraba, neprijatnog mirisa, problema sa mokrenjem ili učestalo i bolno mokrenje.

“Međutim, ukoliko prevencija zakaže ili je pad imuniteta u pitanju i ipak dođe do infekcije, onda te pacijentkinje najčešće testiramo tako što ih upućujemo da urade određene briseve i onda na osnovu rezultata dobijaju terapiju”, kaže dr Kostić. Ukoliko postoji sumnja na neku ozbiljnu polno prenosivu bolest ili pacijentkinje kažu da su imale rizično intimno ponašanje, uvek se sprovodi testiranje uzorka krvi na sidu, na sifilis, na genitalni herpes itd. Mlade žene bi trebalo upozoriti na opasnosti koje nosi rizično se**ualno ponašanje, ističe doktorka.

 

“Znači, da im ukažemo na opasnost od promiskuiteta, čestog mijenjanja partnera i na to da je korišćenje kon.doma veoma bitno da ih zaštiti. U najvećem broju slučajeva će ih kon.dom zaštititi”, dodaje dr Kostić, piše RTS. Preventivni pregledi podrazumijevaju uzimanje Papa Nikolau brisa, bar jednom godišnje, kolposkopiju, ginekološki ultrazvuk, obavezan pregled dojki, po potrebi ultrazvuk dojki i preventivna mamografija kod svih žena koje napune 50 godina.

(Mondo.rs)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *