OVO JE JEDINI RECEPT ZA SOK OD KUPUSA KOJI LIJEČI CIJELI ORGANIZAM: Probajte PRIRODAN LIJEK u koji se naš narod kune!

Sok od kupusa kao lijek ima brojna pozitivna dejstva na naš organizam. Jedna od njih je regulacija šećera u krvi. Za dijabetičare je svakako preporučljivo konzumirati ga. Nakon njegovog unošenja u organizam, vrlo brzo se stabilizuju vrednosti u normalan opseg.

Zatim, kupusov sok snižava holesterol u krvotoku. Poslednja istraživanja su dokazala da sumporna aminokiselina koja se nalazi u njemu, smanjuje povišen LDL.

I kod bolesti jetre uzrokovane alkoholom, ciroza ili rak, sok od kupusa pokazao se kao efikasan. Za to su odgovorni glutamin i njegova aminokiselina koji se nalaze u njemu i pomažu u lečenju pomenutih oboljenja.

Može biti koristan i u prevenciji depresivnih stanja, jer sadrži vitamine B9 i B12 koji su vrlo važni za funkcionisanje nervnog sistema. Zatim, sadrži još i acetilholin koji pomaže u prenosu nadražaja i smiruje vegetativni nervni sistem. Davno je poznata terapija protiv depresije ovim čarobnim napitkom, u trajanju tri mjeseca.

RECEPT

Ako ste se pitali kako napraviti sok od kupusa u sokovniku, na pravom ste mjestu. Priprema se od zelenog ili crvenog kupusa, po vašem izboru.

Potrebno je glavicu dobro oprati i isjeći na komade, a zatim ubaciti u sokovnik. Cijeđenje se vrši kao i kod bilo kog drugog voća ili povrća.

Pije se bez dodatka bilo kakvih zaslađivača. Možete dodati još neko povrće radi raznovrsnosti ukusa, po želji. Međutim, ako ga želite koristiti u terapijske svrhe, onda je potrebno konzumirati čisto bez dodavanja drugih namirnica.

Recept za pravljenje rasola

Rasol se dobija kao sporedni proizvod prilikom kišeljenja kupusa. Sadrži dosta korisnih sastojaka, međutim prilikom njegove prepreme koristi se mnogo soli, pa je najčešće dosta slan. Iz tog razloga je sok koji je spravljen iz sirovog povrća pogodniji za naš organizam. Pa tako pri konzumaciji rasola treba voditi računa o količinama koje se koriste.

Zbog visokog sadržaja soli, on nije baš idealan za pritisak, bubrege a ni želudac, kao ni ostale organe.

Znate li kako napraviti sok od kupusa bez sokovnika? Ni ovo nije komplikovan proces.

Jednostavno ga nakon pranja ubacite u blender i miksajte sve dok ne nastane kaša. Što ga bolje sameljete lakše ćete dobiti sok nakon cijeđenja. Nekoliko puta pomiješajte i procijedite kroz cjediljku. Tokom cijeđenja kašikom lagano pritiskajte smjesu da bi ste što bolje iskoristili namirnicu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *