ŽENE POSLIJE 50. GODINE MORAJU OBAVEZNO DA UZIMAJU OVAJ MINERAL: Inače dovodite sebe u VELIKU OPASNOST, u jednoj hrani GA IMA NAJVIŠE

Saznajte koji mineral treba uzeti žena starija od 50 godina – obratite pažnju na simptome koji ukazuju na nedostatak. Važan mineral za zdravlje, mladost i regulaciju hormona, evo namirnice koje ga sadrže!

U 50-im godinama, žene se suočavaju s promjenama u svom hormonskom statusu, ulaze u menopauzu i suočavaju se s određenim simptomima, od kojih neki mogu biti neugodni. Zato je važno obratiti pažnju na ishranu i zdravlje, kako za dugovečnost tako i za ljepotu.

Glavni neprijatelji vašeg zdravlja, vitkih linija i mladosti su svakako šećer, rafinirana hrana, sjedilački način života i stres. Takođe, važno je imati raznovrsnu ishranu koja je bogata svim potrebnim vitaminima i mineralima, a jedan je posebno važan u ovom uzrastu – SELEN.

Selen je snažan antioksidans, usporava starenje organizma, neutrališe slobodne radikale, povoljno utiče na stanje kose i kože. Pomaže u smanjenju rizika od hormonalnih poremećaja, pa je selen veoma važan za žene koje ulaze u menopauzu. Zbog svojih antioksidativnih svojstava jača imuni sistem i usporava spoljašnje i unutrašnje starenje. Podržava zdravlje srca i krvnih sudova. Blagotvorno djeluje na nervni sistem i savladavanje stresa. Učestvuje u apsorpciji određenih vitamina.

Nivo selena potrebno je laboratorijski provjeriti, ali postoje i simptomi koji upućuju da patimo od nedostatka:

Stalni osjećaj slabosti i umora

Hormonski i kardiovaskularni problemi bez očiglednih razloga

Koža, kosa, nokti se pogoršavaju

Promjena boje noktiju

Isti simptomi mogu imati hiljade uzroka. Zato je bolje da se posavetujete sa lekarom i nikada ne uzimate suplemente na svoju ruku, jer previše selena može biti opasno.

Namirnice koje sadrže selen

Uključite u svoju ishranu: ribu i plodove mora, pistacije, pečurke, jaja, pšenične i ovsene mekinje, kokos, suncokretovo seme i orašaste plodove, mast, sir, beli luk. Namirnice koje ometaju apsorpciju selena su: slatkiši, peciva, gazirana pića. Ako dnevno pojedete oko 50 g gljiva, ili 70 g kokosa, ili jedan do dva brazilska oraha, imat ćete dovoljan nivo selena u tijelu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *