OVO JE JEDNA OD NAJLJEKOVITIJIH BILJAKA: Liječi čak i zmijski ujed

Mediteranska biljka koja važi za jednu od najljekovitijih biljaka svijeta. Naročito je cijenjeno njegovo ulje, koje se dobiva od divljih vrsta origana, posebnim procesom destilacije, kako bi se sačuvala sva ljekovita svojstva. Stari Grci primjenjivali su ulje origana za liječenje rana, zmijskih ugriza i tegoba dišnnih puteva.

 

Britanski naučnici su u istraživanjima potvrdili da je ulje origana djelotvorno protiv 25 različitih bakterija. Djelotvorno je protiv većine bakterija koje uzrokuju infekcije debelog crijeva i urinarnog trakta, tifusa, kolere, čireva i kožnih infekcija. Osim što uništava bakterije, ulje origana ima snažno antivirusno djelovanje, pa štiti i od gripe, prehlade i zaušknjaka.

U tri istraživanja koja je proveo doktor Paul Belaiche potvrđeno je da ulje origana ubija 92 posto bakterija poput stafilokoka i čak 96 posto pneumokoka.

 

Postoji preko 40 vrsta origana. U kulinarstvu najčešće koristimo Origanum Vulgare. Međutim, najljekovitijom vrstom se smatra ulje Origanum Minutiflorum, koje sadrži i do 90 posto aktivnog sastojka ljekovitog karvakrola.

Najvrednija ljekovita supstanca u ulju origana je karvakrol – sastojak koji ima snažna antibakterijska svojstva. Dokaza o ljekovitim svojstvima ulja origana sve je više. Između 52 testirane biljke, samo je ulje origana djelovalo na Candidu albicans, E-coli, Salmonellu i Pseudomonas aeruginosa.

Agresivna antigljivična svojstva ulja origana sprečavaju tvrdokorne infekcije poput kandidijaze, gljivica na noktima i kosi te atletsko stopalo. Kod kandidijaze ulje se pije, a kod gljivica na noktima može se primenjivati lokalno.

U slučaju gljivica na koži glave koje uzrokuju perut preporučuje se dodati par kapi ulja kod šamponiranja. Ulje origana sadrži ružmarinsku kiselinu, koja je snažan antihistaminik i moćniji antioksidans od vitamina E.

Ružmarinska kiselina najčešće se koristi u liječenju alergijskih reakcija, bronhijalne astme, reumatoidnog artritisa i gingivitisa. Već samo inhaliranje ulja pomaže kod alergije.

Ulje origana ima moć neutraliziranja otrovnih ugriza, poput pčelinjih, zmijskih i paukovih. To ga čini neprocjenjivom prvom pomoći u takvim situacijama. Ujedno je korisno za sprečavanje infekcija, smanjivanje upala i bolova od ubodnih rana i ugriza životinja.

 

Izvor: Tanjug

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *