ŠTA SE DEŠAVA U ORGANIZMU AKO POJEDETE SAMO JEDNU PAPRIKU: Poslije ovog ćete dobro razmisliti

Paprika je ukusan dodatak bilo kojoj prehrani, pogotovo jer dolazi u najmanje četiri različite boje svaka sa svojim jedinstvenim profilom okusa i zdravstvenim blagodatima. Evo što se događa s vašim tijelom kada jedete paprike.

Bolji vid: Kao što je mrkva dobra za vid, tako je i s paprikom. Paprika sadrži karotenoidne spojeve beta-karoten, lutein i zeaksantin te vitamin C, koji su presudni za zdravlje očiju, navodi Nacionalni institut za oči.Istraživanje iz Australije iz 2019. godine pokazalo je da narančasta paprika sadrži najveću razinu zeaksantina, dok žuta paprika sadrži puno luteina.

Smanjuje upale: Paprika je protuupalna superhrana, a crvena paprika ima najviše zdravstvenih koristi. Crvena paprika sadrži najviše količina beta-karotena, kvercetina i luteina, a utvrđeno je da lutein neutralizira slobodne radikale i smanjuje upalu. Druga studija koja se provodila na ljudima objavljena je u časopisu The American Journal of Nutrition. Pokazala je da je dihidrokapsijat imao samo mali termogeni učinak. Pokazalo se da kapsaicin, jedna od prirodnih kemikalija u crvenoj paprici, utječe na sitost smanjujući tjelesnu težinu, masnu masu i opseg struka.

Pomaže kod sindroma iritabilnog crijeva: Sindrom iritabilnog crijeva kronični je poremećaj debelog crijeva koji često uzrokuje grčeve, bolove u trbuhu, nadutost, zatvor i proljev. Crvena paprika može djelomično olakšati te bolove.

Smanjuje rizik od razvoja srčanih bolesti: Studije pokazuju da je kapsaicin snažan antioksidans koji može zaštititi od oksidativnog stresa, piše Eat this. Istraživači su su željeli utvrditi učinak ove komponente na metabolički sindrom, skup srčanih stanja, uključujući trbušnu pretilost, inzulinsku rezistenciju, visoki krvni tlak i loš kolesterol. U analizi 12 studija objavljenih u časopisu Nature, istraživači nisu otkrili značajna poboljšanja u razini glukoze ili hipertenzije, ali su otkrili da je značajno smanjena razina lošeg kolesterola.

novi.ba

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *