ZBOG ČEGA u ušima ponekad čujemo ZVONJAVU i šta može biti uzrok tome?

Ponekad, nakon koncerta ili izlaganja pretjerano glasnim zvukovima ili zvukovima, možemo osjetiti zujanje u ušima.

 

 

zujanje-usi

 

 

Čini se da ne dolazi iz bilo kojeg izvora, a čudno je da ga možemo čuti samo kad sve ostalo šuti. Samo zapamtite da ako primijetite nešto neobično, najbolje je obratiti se doktoru.

 

 

Zvuk nepoznatog porijekla

Siktanje ili neobična buka u našim ušima poznata je kao zujanje u ušima. To je fantomska percepcija zvuka kad za njega ne postoji izvor. Budući da je svaka osoba različita, to se također može manifestirati kao rika ili pucanje, a postoji nekoliko faktora koji bi to mogli uzrokovati

 

Simptom zvona je uglavnom privremen i može biti suptilan ili, u nekim slučajevima, toliko intenzivan da otežava vođenje razgovora. Međutim, ako zvonjenje traje predugo ili se hronično ponavlja, može ometati svakodnevni život onih koji ga doživljavaju, piše Bright Side.

 

 

Uzrok ovog neobičnog zujanja

Tinitus nastaje zbog ozljeda malih ćelija dlake koje se nalaze u našem unutarnjem uhu. Te stanice formiraju male resice u blizini pužnice koje se kreću u skladu sa zvučnim valovima koji dopiru do naših ušiju. Slušni živac tada percipira i tumači te valove kao zvukove. Ali kad su resice ozlijeđene, šalju pogrešnu poruku, a pogrešan signal šalje se u naš mozak, zbog čega čujemo podražaj koji zapravo nije prisutan.

 

 

Faktori koji mogu izazvati ove zvukove

Te manje ozljede unutarnjeg uha mogu nastati iz nekoliko uzroka, uključujući: Dugotrajna izloženost jakoj buci, poput koncerta ili gradnje, ili slušanje kroz zvučnike ili slušalice vrlo jake jačine može je prouzrokovati. U prvom se slučaju lako oporaviti i vratiti u normalu.

Ali u drugom slučaju, jer je to uobičajeno, šteta nastala pretjeranim volumenom koji dolazi do uha može postati trajna. Ušna maska ​​također može biti uzrok zujanja u ušima.

Prepreka u ušnom kanalu zbog nakupljanja ušnog voska može nateći i čak iritirati bubnjić stvarajući ovaj dosadni zamišljeni zvuk. To može nastati i zbog upale uha. Kako odrastamo, postupno možemo izgubiti sluh, što dugoročno može donijeti stalno zujanje ili klikanje kod osoba starijih od 60 godina. Drugi uzrok su varijacije krvnog pritiska. Ozljede glave i vrata, pa čak i pretjerani stres u tim područjima, mogu dovesti do zujanja u ušima jer su povezani s našim sluhom.

Kada je ovo izvor zvonjenja, obično se javlja u samo jednom uhu. S druge strane, stanje može pokazati otvrdnjavanje koščica srednjeg uha (otoskleroza), što je jedan od njegovih glavnih simptoma. Kada temporomandibularni zglob (mjesto na kojem se čeljust susreće s lubanjom) pretrpi određene promjene ili ozljede, može uzrokovati tinitus zbog blizine uha.

Ova senzacija, u ekstremnijim slučajevima, može biti znak bolesti, poput Ménièreova sindroma, stanja u unutarnjem uhu; ili vestibularni švannom, koji nastaje benignim tumorom smještenim u lubanji. Korištenje lijekova, poput antidepresiva, antibiotika i tableta za vodu, također može uzrokovati ovaj simptom.

 

 

Kako spriječiti zujanje?

Ako ovaj osjećaj traje predugo i doživljava se velikim intenzitetom, može utjecati na naš svakodnevni život i uzrokovati umor, nedostatak koncentracije, razdražljivost i probleme sa spavanjem ili pamćenjem. Iz tog razloga je bolje izbjegavati izuzetno glasne zvukove, ne slušati slušati muziku punom glasnoćom, a ako odemo na bučan događaj ili područje, dobra je ideja da čepićima za uši zaštitimo uši.

Također je bitno voditi brigu o zdravlju kardiovaskularnog sistema zdravom prehranom i vježbanjem, jer za ovo stanje ne postoji poseban tretman.

 

 

Izvor: tuzlanski

LijekizPrirode.com )

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *