Zdravlje iz naših vrtova: Bokvica za liječenje rana, želuca i pluća

Bokvica (Plantago major L, velika ili ženska bokvica) višegodišnja je biljka rasprostranjena u cijelom svetu. Raste uz puteve i ograde, po travnjacima, livadama, pašnjacima do 2500 metara, i naraste do pola metra. Listovi su obliku rozete, u donjem dijelu stabljike jajasti, pri osnovi okrugli. Cvjetovi su sakupljeni u zbijene klasove i pojavljuju se u junu. Kod nas uspeva i muška uskolisna bokvica, Plantago lanceolata L, i srednja Plantago media L, obje takođe ljekovite, a od velike se razlikuju po obliku listova i dužini cvijetne drške.

bokvica

Iako je ljekovita i stabljika velike bokvice, uglavnom se koriste listovi, koji se beru od početka maja do avgusta, dok je biljka u cvatu, a sjeme nije sazrelo. Ubrani listovi se suše u hladovini, u tankom sloju, na promaji. Ne treba ih često pervrtati, da ne pocrni, jer su ljekoviti samo oni koji zadrže prirodnu zelenu boju.

Bokvica djeluje kao antibiotik. Sadrži veoma važan glikozid aukubin, sluz, tanin, pektin, holin, šećer, gorke materije, vitamine C i K, cink, gvožđe, kalijum i kalcijum. Svježe iscijeđeni sok primjenjuje se u liječenju kašlja, bronhitisa, promuklosti i plućnih bolesti. Čisti kožu, liječi bubuljice, lišajeve i gnojne rane. Povoljno djeluje i na organe za varenje, zbog čega se preporučuje za liječenje dijareje, hroničnog zapaljenja sluzokože želuca, čira na želucu i dvanaestopalačnom crijevu, kao i u svim slučajevima koji su praćeni krvarenjem. Ekstrakt bokvice smiruje upalu desni i otklanja afte. Istraživanja nekih stručnjaka pokazuju da velika bokvica uspešno liječi i hemoroide.

Veoma su zdravi sasvim mladi listovi bokvice, ubrani prije cvjetanja, od marta do juna. Dodaju se supama, a nakon kuhanja mogu se pripremiti i kao salata ili varivo slično špinatu. Jestive su i sjemenke, koje sadrže i masno ulje, bjelančevine i šećer. Vitaminima su izuzetno bogate proklijale sjemenke, koje treba što češće koristiti u ishrani.

Čaj se priprema od kašičice isitnjene bokvice prelivene sa 2dl ključale vode, poklopi se i poslije 20 min procijedi. Dnevno treba piti tri šolje svježeg čaja, a koristi se i za pranje očiju (konjuktivitis) i ispiranje grla.

Za liječenje rana koriste se svježi listovi bokvice koji se popare i isjeckaju. Nanose se na ranu, čir ili apsces (zagnojeno tkivo). Rana će brzo zacijeliti, a čirevi sazriti.

Sok se koristi za liječenje želučanih tegoba, a i kao oblog protiv jake glavobolje, blagotvoran je svježe iscijeđen sok bokvice u cvijetu. Uzima se nekoliko puta dnevno kašika soka s pola čašice tople vode. Sok pomaže i u slučaju ujeda insekata. Ublažuje bol i smiruje otok.

Izvor: agroeko

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *