POPULARNI ZAČIN KORISTE SVI, A OD NJEGA ČOVJEKU PUKLA ŽUČNA KESA: Da li je pretjerao i sa količinom

Kurkuma je odličan začin i koristan suplement, ali ljudi sa bolesnom žučnom kesom ne smeju da je upotrebljavju na svoju ruku, jer može doći i do pucanja.

Suplementi i začini sa ljekovitim svojstvima postali su dio svakodnevice, ali neophodno je pratiti i upustva o pravilnom doziranju kao i negativnom dejstvu na pojedina oboljenja.

Jedan od najpopularnijih na listi “čarobnih prahova” je i kurkuma. Vijest o čovjeku kojem je pukla žučna kesa što se dovodi u vezu baš sa kurkumom upozorava upravo na važna pravila pri korišćenju.

 

Riječ je o bolesniku starom 69 godina koji je već ranije patio od problema sa žučnom kesom. Međutim, kad je stigao u hitnu pomoć zbog jakog bola u predjelu grudi, prvo su mu pregledali srce i pluća. Pacijent se jako znojio i imao visoku temperaturu, a ljekari nisu mogli da otkriju uzrok njegovih tegoba.

Tek kad je urađen skener cijelog grudnog koša, otkriveno je da je pukla žučna kesa i da ima kamen veličine jednog centimetra.

Obično su uzrok rupture baš upala žučne kese ili kamen, ali istraživači smatraju da je ovom događaju doprinijelo korišćenje kurkume. Pacijent je već četiri meseca uzimao dnevnu dozu između 1.500 i 2.000 mg kurkumina.

Kurkuma ima svojstvo da pojača aktivnost žučne kese tako da ona izbacuje kamenove u žučne kanale, što može biti opasno. Ona se preporučuje samo onima koji nemaju kamen u žuči, jer tada može da spriječi njihovo nastajanje. Ako ih ima, kurkumu ne smije da uzima.

Pomenuti pacijent je otpušten kući u dobrom stanju, nakon što je nedelju dana primao antibiotsku terapiju. Istraživači kažu da je važno izvještavati o nuspojavama pri uzimanju prirodnih preparata, kao što je ovaj opisan u Američkom časopisu za izvještaje o medicinskim slučajevima.

Što se tiče doziranja kurkume kao suplementa, nema potpune saglasnosti među ljekarima. Najčešće se za osteoartritis savetuje između 500 i 1.500 mg dnevno tokom tri mjeseca a, recimo, za suvu kožu sklonu svrabu 500 mg tri puta dnevno tokom dva mjeseca. U svakom konkretnom slučaju, neophodna je konsultacija sa ljekarom.

Tekst: Lepa&Srećna

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *