U KUĆI VAM SE POJAVILA VLAGA I KONDENZ NA PROZORIMA: Ove biljke će riješiti problem

Vazduh u zatvorenom prostoru je skoro 30 posto zagađeniji od spoljašnjeg vazduha. Za biljke se kaže da pomažu u pročišćavanju zraka u zatvorenom prostoru.

 

To je zato što biljke djeluje kao filter, upija toksine kroz svoje lišće i korijenje, a zatim ispušta kisik i vlagu u zrak. Kućne biljke također mogu proizvesti vlažnost u zatvorenom prostoru i smanjiti nivoe ugljendioksida u njemu.

Rečeno je da mnoge sobne biljke, najmanje 42 vrste, utiču na kvalitet vazduha u zatvorenom prostoru. Upijajući toksine, pretvarajući ih u hranu i ispuštajući čist zrak, ove biljke filtriraju zrak i čine ga čistijim, prenosi Klix.

 

Biljke prenose hemikalije iz vazduha do svog korjena apsorpcijom kroz svoje lišće. Što su listovi biljke veći, veća je transpiracija i nivo vlage. Prostorije s biljkama imaju 50 do 60 posto manje spora i bakterija plijesni od onih bez njih. Toksini se također razgrađuju kada biljka povuče kisik do svog korijena, gdje ih mikrobi u tlu neutraliziraju.

Korisne biljke uključuju biljku pauka, sorte filodendrona, kineski zimzeleni bambus i dracaenu. Dokazano je da engleski bršljan uklanja plijesan i formeldahid iz zraka u zatvorenom prostoru.

Ljiljan mira uklanja sve toksine, uključujući benzen, ksilen, toluen i trihloretilen. Druge biljke za koje se vjeruje da imaju učinak filtriranja u kući uključuju palmu areke, palmu trske, palmu dame i patuljastu palmu.

Tropske biljke proizvode sekret koji može zaštititi njihovo lišće od plijesni. Bostonska paprat uklanja formaldehid iz zraka. Nekoliko drugih korisnih biljaka koje treba uzeti u obzir su australska mačevalačka paprat, vinova loza, biljke kaučuka i plačljive smokve.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *