Biljka koja ima ljekovita svojstva: Za šta sve možemo iskoristit peršun

Peršun je najpopularniji začin na svetu. Može se pronaći u svakoj prodavnici i na svakoj pijaci i sastavni je deo svake kuhinje. Jeste li se ikad zapitali čemu peršun služi osim kao dodatak hrani? Peršun nije samo začin, nego biljka koja ima lekovita svojstva i nutritivnu vrednost.

U peršunu ima najviše kalijuma i kalcijuma, fosfora, željeza, magnezijuma, mangana, bakra te drugih mikroelemenata važnih za ljudski organizam.

Osim vitamina C, u peršunovom listu ima i karotena (provitamina A) te vitamina B1, B2 i B6. Istraživanja su potvrdila da eterična ulja koja sadrže peršun štite od raka, posebno od raka pluća.

Zbog eteričnih ulja koje sadrži, peršun neutralizuje delovanje hemijskih tvari, koje mogu biti opasne za naše zdravlje, poput kancerogena benzopirena (nalazi se u dimu cigarete) i drugih.

Flavonidi, koji se nalaze u peršunu, deluju poput antoksidansa. Vežu se za slobodne radikale i na taj način sprečavaju njihovo štetno delovanje na organizam.

Kako već znamo, visoka koncentracija slobodnih radikala povezana je sa celim nizom bolesti, uključujući rak, dijabetes, astmu, aterosklerozu itd. Njegovu lekovitost mogu osetiti žene koje imaju problema s bolnom ili neredovnom menstruacijom.

Od peršina se pripremaju obloge koje pomažu uklanjanju celulita, bora te za natečene kapke. Isto tako, priprema se čaj od peršunovog lista koji pomaže kod groznice, poboljšava izlučivanje mokraće te reguliše menstrualni ciklus. Pogodan je za lečenje anemije jer je bogat željezom.

Čaj od peršuna odličan je za detoksikaciju, odnosno izbacivanje otrova iz organizma, za jačanje želudačnih žlezda, protiv bolesti srca, bubrega, a poboljšava i metabolizam.

Peršun sadrži dva bitna sastojka, apiol i miristicin. Oni povećavaju protok mokraćnih kanala, a to povoljno utiče na uklanjanje infekcije mokraćnog kanala. Čaj se priprema za izbacivanje viška vode iz tela, pa se može izgubiti kilogram do dva.

Priprema čaja od peršuna vrlo je jednostavna.Kuvajte pola litre vode i pustite da prokuva. U prokuvanu vodu dodajte dve supene kašike peršunova lista i pustite da se kuva tri do pet minuta. Nakon toga čaj procedite i pustite da se ohladi. Čaj možete piti topao ili hladan.

Izvor: kucnilekar.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *