Čudo, a mi to ne znamo: Nikada više nećete bacati ljuske od crnog luka

Mnogi ljudi nisu svjesni da su ljuske raznog voća i povrća pune antioksidanata i drugih povoljnih nutrijenata koji mogu da unaprede ljudsko zdravlje.

Dobar primjer toga je crni luk. Iako je nejestiva, ljuska crnog luka je puna kvercetina, moćnog antioksidansa koji reguliše krvni pritisak i sprečava kardiovaskularne bolesti, uključujući i arteriosklerozu.

ljuska-luk

Ukoliko dodate ljusku od crnog luka u bilo koji redovni obrok, uključujući supu ili čorbu, ojačaćete svoj obrok moćnim antioksidansom ali i drugim korisnim nutrijentima.

Tamniji luk ima više fitonutrijenata

Za razliku od svjetlog crnog luka, tamniji sadrži veće količine kvercetina, bioflavonoida koji je odličan za uništavanje slobodnih radikala u organizmu. Pored toga što je moćan antioksidant, kvercetin je takođe odličan u borbi protiv raka, gljivičnih i bakterijskih infekcija, ali i zapaljenja.

Brojne studije su dokazale da on efikasno sprečava i kontroliše formiranje polipa, da se bori protiv virusa, da liječi psorijazu i da zaustavlja pojavu herpesa. Tamniji crni luk je povezan sa smanjenim rizikom od nastanka raka želuca.

Prema jednoj studiji, samo polovina crnog luka na dan može da smanji rizik od nastanka raka želuca za polovinu.

Zdravstvene pogodnosti ljuske crnog luka

Prema studiji sprovedenoj od strane naučnika sa Krenfild univerziteta u Velikoj Britaniji, ljuska crnog luka može da se koristi kao sastojak bogat dijetalnim vlaknima, uglavnom nerastvorljivim, ali i fenolnim jedinjenjima poput kvercetina i drugih flavonoida.

Važno je reći da su i druga dva mesnata sloja crnog luka bogata vlaknima i flavonoidima.

Fenolna jedinjenja su ta koja u najvećoj mjeri efikasno sprečavaju nastanak srčanih bolesti. Velike količine ovih jedinjenja sa jakim antioksidativnim svojstvom se mogu naći u spoljnim slojevima ljuske crnog luka.

Kako koristiti ljusku crnog luka za unapređivanje zdravlja

Da biste ekstrahovali kvercetin i ostala zdrava jedinjenja iz ljuske crnog luka, dovoljno je da stavite jedan ili dva cijela crna luka (neoljušćena) u supu ili čorbu.

Možete i da sačuvate ljuske i da ih ubacite prije kuvanja u šerpu u čarapi. Uklonite ljuske kada supa počne da ključa.

Pored toga što će vaša supa postati bogata antioksidantima, dobiće i bogatu smeđu boju, zavisno od toga koji ste crni luk koristili.

Izvor: webtribune

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *