DIJETA SA SUHIM ŠLJIVAMA: Jedna od najbržih dijeta koja skida do 1 kilogram dnevno…

Ukoliko budete korigovali samo ishranu, dijeta sa suvim šljivama će postići određene rezultate tj. oni neće izoistati, ali oni nisu ni približni onima koji uključuju i svakodnevnu fizičku aktivnost. Tu se ne misli naravno na neko posebno treniranje, već lagano trčanje od 15 do 20 minuta, brzo hodanje u prirodi ili nešto treće što vama najviše odgovara.

Postoji varijanta gdje se svakog drugog dana koristi dijeta, a između se jede normalno (opet napominjemo da je fizička aktivnost izuzetno poželjna). Dakle, dijetu možete proširiti na 6 dana ali tako da se jedan dan pridržavate jelovnika dijete, drugog dana jedete normalno i tako u krug.

Suhe šljive regulišu probavu i ubrzavaju metabolizam:

Kada pričamo o zdravstvenim benificijama, dijeta sa suvim šljivama može biti itekako korisna za ubrzanje metabolizma i ozdravljenje cjelokupnog probavnog trakta. Plodovi ove biljke bilo svježi ili sušeni, pripremljeni u kompotu, koriste se kao prirodan lijek protiv zatvora i naša narodna medicina ih naročito cijeni.

Osim što se suve šljive upotrebljavaju za mršavljenje i dijetu, one su veoma dobre za prevenciju brojnih kardiovaskularnih (srčanih) oboljenja, smanjenje rizika od pojave dijabetesa (šećerne bolesti), kao i za balansiranje dobrog i lošeg holesterola u krvi. Podjednako su efikasne i za zdravlje kostiju (odlični su borci protiv osteoporoze), poboljšavaju vid, sprečavaju ubrzano starenje, ali se koriste i kod problema sa bubrezima i bolovima u žuči.

Suve šljive u kompotu naročito se preporučuju osobama koje obolijevaju od hemoroida. One će učiniti stolicu mekšom i volumiziranjom, te će defekacija biti znatno lakša i proteći će bez ikakvih tegoba i smetnji. Ako imate ozbiljnih problema sa zatvorom stolice i opstipacijom, onda se obavezno konsultujte sa vašim ljekarom oko doziranja suvih šljiva, nikako ne započinjite dijetu bez toga.

Kakva su iskustva korisnika sa ovom dijetom:

Kao što smo rekli na početku teksta, ukoliko se budete redovno pridržavali plana ishrane I fizičke aktivnosti (20 minuta dnevno) dijeta sa suvim šljivama će biti veoma efikasna. Naravno, tu dosta utiče i metabolizam koji varira kod svake osobe, ali nam iskustva ispitanika pokazuju da se u prosjeku može gubiti po jedan kilogram dnevno.

Listajući forume naišli smo na puno pozitivnih komentara kada su suve šljive za mršavljenje u pitanju. Svakako vam neće škoditi ako ste dobrog zdravlja, ali vodite računa da ne preterate sa dnevnim unosom. Nikako se ne preporučuje da dijeta drži duže od 3 do 4 dana jer je veoma zahtevna i stroga (što se vidi po jelovniku).

Za kraj samo želimo još da napomenemo da je konsultacija sa ljekarom obavezna kod osoba koji imaju zdravstvenih problema. Ostalima se takođe preporučuje razgovor sa medicinskim stručnim licem jer, kao većina drugih, tako i dijeta sa suvim šljivama može da bude prezahtjevna za ljudski organizam.

Njeni jedini nedostaci su da je ne mogu baš svi primenjivati (problemi sa stolicom i sl.) kao i to da može da traje samo 3 do 4 dana, tako da se maksimalno može izgubiti 4 do 5 kilograma. Rezime cijele priče je da su ove dragocijene sušene voćke veoma zdrave za čovjeka, tako da se automatski i brza dijeta sa suvim šljivama preporučuje za skidanje viška kilograma, ali i kao odlična prevencija brojnih tegoba.

Izvor: net

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *