KESTEN POMAŽE KOD: Oboljenja jetre i bubrega, proširenih vena, reume – evo kako…

Od ostalih orašastih plodova, kesten se razlikuje po nižem udjelu masti i višem udjelu škroba. On je jedini orašasti plod koji sadrži vitamin C.

Zahvaljujući obilju vlakana, prirodni je laksativ, a budući da je bogat kalijem, a siromašan natrijem, preporučuje se u dijeti bolesnika s bubrežnim i kardiovaskularnim oboljenjima.

Poznati su nam Castanea sativa (pitomi kesten) ili Aessculus hippocastaneum (divlji kesten, jeloš, konjski kesten, mađal). No, bitno je znati da se radi o dva potpuno različita roda i dvije različite porodice, ali su zbog sličnog ploda, u našem jeziku dobili isto ime – kesten.

Od ostalih orašastih plodova, pitomi kesten razlikuje se po nižem udjelu masti i visokom udjelu škroba. Po nutritivnom sastavu, sličan je smeđoj riži. Kesten, dakle, ima visoku energetsku vrijednost – sadrži jako puno škroba (oko 44 %), šećera, te u manjem postotku bjelančevina (4 %) i masti (2 %).

Ovaj je plod prava riznica minerala – kalija, fosfora, kalcija , željeza, magnezija, sumpora, hlora, bakra, mangana… Od vitamina, pitomi kesten je naročito bogat vitaminima grupe B, vitaminom A, sadrži nešto vitamina C, a zahvaljujući obilju vlakana, prirodni je laksativ.

On je, ujedno, i jedini orašasti plod koji uopće sadrži vitamin C. Također, budući da je bogat kalijem, a siromašan natrijem, preporučuje se u dijeti bolesnika s bubrežnim i kardiovaskularnim oboljenjima.

Sjeme divljeg kestena ima sličan sastav, ali zbog izrazito gorkog okusa, nije za jelo.

Ljekovitost:

nešto slično, te, s vremena na vrijeme, trljati između ruku dok se na zagrije.

Ekstrakt protiv hemoroida:

Ekstrakt od kestena dobijemo ako 12 – 15 svježe ubranih i sitno naribanih kestena zajedno s njihovom smeđom korom, sipamo polako u 2,5 dl kipućeg konjaka, a kada se otopina ohladi, procijedimo i profiltriramo.

Ekstrakt se pije 3 puta na dan, po 15 – 20 kapi u vodi. No, u slučaju akutnih bolova od hemoroida i 6 puta dnevno po 40 kapi.

Izvor: piknik.ba

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *