NIZAK NIVO ŽELJEZA U KRVI VRLO BRZO POSTAJE PROŠLOST: Za sve anemične osobe preporuka je da u ishranu obavezno uvrste…

Loša krvna slika, odnosno nedovoljan broj crvenih krvnih zrnaca kao i nizak nivo gvožđa izaziva slabost, loš imunitet i umor. Ako ste blijedi, osjećate se umorno i pospano, moguće da vam je oslabila krvna slika. Brojni su uzroci koji mogu uticati na vašu krvnu sliku, a neki od njih su nezdrava ishrana sa slabom upotrebom voća i povrća. Nema potrebe da uzimate vještačke lijekove koji donose više štete nego koristi, kada uz prirodne sastojke možete značajno poboljšati krvnu sliku i povećati broj eritrocita u krvi. Za sve anemične osobe preporuka je da u ishranu obavezno uvrstite što više namirnica bogatih gvožđem. Jedan od njih se posebno ističe, a to je cvekla.

 

Evo recepta za sirup koji vam može jako pomoći, gdje je glavi sastojak cvekla:

Sirup za poboljšanje krvne slike:

 

Sastojci:

– 1kg cvekle

– 1kg šargarepe

– 1kg jabuka

– 4 limuna

– 250gr meda

Priprema:

Izrendajte cveklu, šargarepu i jabuku, dodajte sjeckani limun i med i ostavite da odstoji dvadeset četiri sata. Procijedite kroz gazu i sipajte u staklenu flašu koju bi trebalo da držite u frižideru.

Primjena:

Svakog jutra popijte po jednu rakijsku čašicu ovog sirupa. Cvekla je veoma bitan sastojak ovog recepta jer je puna minerala i vitamina, među kojima i izuzetno rijedak B12, a sadrži visok procenat gvožđa što je bitno za anemične osobe.

Šargarepa takođe spada u najzdravije povrće zbog svog antioksidanskog dejstva, a takođe povoljno djeluje na kožu i vid.

Jabuka je možda i najrasprostranjenija voćka na svijetu. Nema veliku energetsku vrijednost pa je pogodna za dijetalnu ishranu, ali je zato bogata mineralima, vitaminima i drugim korisnim sastojcima.

Limun je pun vitamina C, a takođe ubrzava razgradnju masti i jača imunitet.

Med spada u visokohranljivu namirnicu koja se lako vari.

 

Izvor: net

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *