OVO JE NAMIRNICA KOJU KINEZI I JAPANCI JEDU 3 PUTA SEDMIČNO: Usporava starenje, reguliše PRITISAK I HOLESTEROL – čudo već za 60 dana

Koja hrana produžava život i usporava starenje?

 

O tome koliku ulogu igraju ishrana i navike na dugovječnost jednog naroda svjedoče i takozvane “plave zone”, regije u svijetu u kojima živi najviše stogodišnjaka. Kina i Japan se nalaze na listi, a stanovnici ovih zemalja praktikuju jedan običaj (koji nije svojstven “zapadnom” svijetu) koji im pomaže da produže životni vijek – sjede na podu kada jedu.

Kinezi, na primjer, jedu samo zdravu hranu i jela pripremljena tako da se minimalno gube vitamini i minerali. I to daje odlične rezultate – pripadnici ovog naroda u prosjeku žive duže od drugih.

 

Međutim, prema riječima ruske nutricionistkinje Marine Sorokine, glavna zasluga u dugovječnosti pripada samo jednoj namirnici koji Kinezi jedu više od tri puta sedmično.

Previše konzervirane tunjevine može štetiti organizmu - www.vecernji.ba

“Kinezi to odavno znaju, a nedavno su to potvrdili i svjetski naučnici: tunjevina može da pomogne da se sačuva zdravlje i produži život. Ova riba veoma je korisna zbog visokog sadržaja vitamina i minerala (selen, fosfor, cink, gvožđe, magnezijum itd.)”, objasnila je nutricionistkinja.

Poboljšava zdravlje

Prema Sorokini, ako uključite tunjevinu u ishranu, već nakon dva mjeseca možete da primjetite pozitivne promjene u zdravlju:

Puls se normalizuje i snižava se holesterol – zbog visokog nivoa omega-3 masnih kiselina, tunjevina pozitivno utiče na
loš holesterol, tačnije – smanjuje ga. To znači da će se smanjiti rizici od srčanog udara, moždanog udara i razvoja koronarnih bolesti.

Krvni pritisak se vraća u normalu – to je zbog visokog nivoa kalijuma u ovoj ​​ribi. Takođe, ovo meso, koje se naziva “morska govedina”, poboljšava cijelokupno zdravlje i smanjuje opterećenje kardiovaskularnog sistema.

Usporava se starenje – spoljašnji znaci starenja tijela (sijeda kosa, bore, staračke pjege na koži, kao i promjena u percepciji svijeta) javljaju se mnogo kasnije nego kod osoba istih godina koje ne jedu tunjevinu. Za to su zaslužni vitamini A, B12, B6, C i D koji se nalaze u ovoj ribi.

Šta se događa u vašem telu kada jedete tunu iz konzerve?
(MONDO)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *