SAMO 3 KOMADA DNEVNO POMAŽU KOD VISOKOG PRITISKA: Ovo voće je “suho zlato” i za kosti, a evo ko treba da ga izbjegava

Smokve mnogi nazivaju prirodnim “slatkišima”, jer su izuzetno bogate šećerom. Pored toga, one sadrže i proteine, ali i kalcijum, vitamin K, kalijum, gvožđe i magnezijum.

U sezoni, ostaju svježe svega desetak dana nakon branja, ali su zato dostupne tokom cijele godine u sušenom stanju. Zbog šećera, treba ograničiti njihovu konzumaciju, ali drugi sastojci su blagotvorni za cijeli organizam.

Preporučuju se svima koji imaju problema sa zatvorom, jer funkcionišu kao prirodni laksativ. Visok sadržaj vlakana čini ih idealnim za zdravlje crijeva. Ljekari ih savjetuju kao vrstu prebiotika – hrane za korisne bakterije u našem stomaku.

 

 smokve-min.jpg
Smokve treba da jedu svi koji žele da očuvaju gustinu kostiju. Kako starimo, promjene u tijelu dovode do veće absorpcije kalcijuma iz njih, pa treba jesti namirnice koje ga imaju u obilju.

Zahvaljujući značajnoj količini kalijuma, suhe smokve su dobra pomoć za regulaciju krvnog pritiska. Time se organizam štiti i od srčanog i moždanog udara, kao i od ateroskleroze.

S obzirom na količinu vitamina K u smokvama, pacijenti koji uzimaju lijekove za razređivanje krvi treba da se konsultuju sa ljekarom i provjere da li je potrebno da ih u potpunosti izbjegavaju ili mogu da uzmu barem manju količinu.

Tekst: Lepa&Srećna

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *