SJEMENKE SUNCOKRETA: Zdravstvene dobrobiti koje biste trebali znati (holesterol, imunitet, alergije, upale,..)

Sjemenke suncokreta su veoma dobar izvor raznih minerala kalcija, fosfora, magnezija, natrija, kalija i željeza, kao i vitamina, naročito B kompleksa i vitamina A, sve to zajedno s obiljem vitamina E čini ljekovitost ove izvrsne namirnice. Sjemenke suncokreta ako dodate vašoj prehrani mogle bi učiniti čuda za vašu kožu, srce, imunitet i cjelokupno zdravlje.

Suncokretove sjemenke imaju visok procent ulja od čak 50 %, a prevladavaju višestruko nezasićene masne kiseline, posebno linolna. Nije zanemarljiv ni sadržaj proteina. Šaka suncokretovih sjemenki odlično utažuje glad, ali i nudi pregršt korisnih sastojaka za zdravlje.

U nastavku pročitajte neke razloge zašto da ih počnete dodavati svojim omiljenim grickalicama za ozbiljno poboljšanje zdravlja.

Sjemenke suncokreta

Suncokretove sjemenke sadrže snažne antioksidante – vitamin E i selen. Antioksidanti imaju sposobnost neutralizacije štetnih slobodnih radikala i na taj način štite organizam od brojnih degenerativnih bolesti današnjice, poput kardiovaskularnih i malignih oboljenja. Zbog povoljnog sadržaja esencijalne linolne masne kiseline, vitamina E i proteina, redovni unos suncokretovih sjemenki vlaži suhu i dehidriranu kožu, a može biti od koristi i kod ekcema.

Sjemenke suncokreta dijele sudbinu ostalih sjemenki – popularne su grickalice i učestali dodatak hljebu. Ali i one mogu biti odličan dodatak omiljenim žitaricama, jogurtu ili salati od tune ili piletine. Obična pečena jaja će dobiti poseban ukus ako im se dodaju suncokretove sjemenke. Također, propržene i samljevene sjemenke upotpunit će i razna variva i umake.

Dokazano je da umjerena konzumacija nezasićenih masti poboljšava zdravlje srca. Na primjer, sjemenke suncokreta mogu se koristi kao lijek da smanje LDL i ukupni kolesterol. Potrudite se da konzumirate više zdravih masti za srce, kao što su mono – i polinezasićene masti koje se nalaze u sjemenkama suncokreta, koje pozitivno utječu na zdravlje vašeg srca.

Učinci suncokretovih sjemenki na jačanje imuniteta zahvaljuju se prisutnosti vitamina E, cinka i selena u njima. Vitamin E pojačava imunološki odgovor i štiti od nekoliko zaraznih bolesti. Također je snažan antioksidans i sprječava slobodne radikale da oštete zdrave stanice u našem tijelu.

Cink štiti naše tijelo od upala, alergija i invazije patogena, čime sprječava infekcije i povećava ukupni imunitet. Selen smanjuje upale i jača imunitet. Također pomaže u smanjenju oksidativnog stresa izazvanog slobodnim radikalima.

Sjemenke suncokreta su bogate proteinima i vlaknima. Dugotrajno stvaraju osjećaj sitosti, smanjuju unos hrane i naposljetku smanjuju broj unesenih kalorija. Ovo pomaže u smanjenju težine.

Sjemenke suncokreta su dobar izvor željeza. Konzumacija ovih sjemenki pomaže podići razinu željeza; čime se pomaže osobama koje boluju od anemije.

Dnevna doza za sjemenke suncokreta ne smije biti veća od 1 male šoljice ( oko 30 grama).

narodnilijek.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *