KUHANA JAJA JEDU MNOGI, A HIRURG UPOZORAVA: Evo kako da poštedite žučnu kesu i pankreas

Uskrs je tu, jaja su neizbježan dio praznične trpeze – a ne padaju svakome baš lako na stomak.

Konzumiranje jaja je potencijalni problem za pacijente sa kalkulozom žučne kese i sa pankreatitisom jer žumance može da isprovocira burne reakcije, naglašava dr Zlatko Bokun, hirurg.

Žučna kesa i pankreas su organi sa kojima pacijenti često imaju poteškoće. Zato bi, upozoravaju stručnjaci, trebalo da povedu računa o ishrani i inače a posebno u periodu praznika. Bilo da postoje tegobe u vidu kamenja (kalkuloza) u žučnoj kesi ili im je upravo odstranjena, određene preporuke o unosu hrane treba ispoštovati.

Žučna kesa je osjetljiva na određenu hranu

Dr Zlatko Bokun, hirurg i specijalista laparoskopske hirurgije, koji se dugi niz godina bavi problemima i operacijama žučne kese, navodi da bi život za pacijente kojima je žučna kesa odstranjena trebalo da bude sasvim normalan, bez poteškoća. Međutim, ono što ne bi smelo da se zaboravi jeste uravnotežena ishrana u prvim danima nakon intervencije.

– Ako govorimo o onima kod kojih je neki napad u akutnoj fazi ili bi trebalo da im se žučna kesa odstrani a trenutno je u stanju mirovanja, apsolutno bi trebalo izbjegavati jaku i masnu hranu. Ukoliko su na režimu oporavka nakon intervencije, važe pravila koja će kroz higijensko-dijetetski režim onogućiti tijelu da se navikne na to da jednog organa, u ovom slučaju žučne kese, više nema. To praktično znači da bi trebalo jesti barenu ili pasiranu hranu: povrće, bijelo meso, pečene jabuke, piti blage, nezaslađene čajeve. Druge namirnice se uvode postepeno i u vrsti i u količinama. U prvom periodu treba izbjegavati crveno meso, mlijeko i mliječne proizvode, zbog mogućnosti nešto češćih stolica. Nakon oporavka, pacijenti bez žučne kese mogu da konzumiraju sve namirnice bez ograničenja, ističe hirurg.

pankreas

Kako reaguje žučna kesa a kako pankreas na jaja

Dolaze izazovni dani ako govorimo o hrani. Neizbežan dio su jaja. Ona imaju ne samo ritualnu važnost, već na trpezi ostaju i nekoliko dana nakon Vaskrsa. Koji je savjet za pacijente sa problematičnom žučnom kesom?

– Najbolje bi bilo da pacijenti koji imaju probleme sa žučnom kesom i pankreasom (pankreatitis, na primjer) izbjegavaju konzumiranje cjelih jaja. Nekim ljudima to neće smetati jer je svaki organizam svijet za sebe. Ali, kod najvećeg broja pacijenata može da dođe o nelagode jer žumance jajeta često isprovocira spazam žučne kese. To važi i za proizvode od jaja i drugu masnu hranu (majonez). Bjelance neće biti problem, ali žumance svakako treba izbjegavati.

Velike količine hrane su uvijek opasne

Ukoliko je pacijentu odstranjena žučna kesa laparoskopski, oporavak je neuporedivo brži i očekivano je da se aktivnostima vrati za desetak dana. U slučaju otvorene operacije, oporavak traje značajno duže. To, naravno, prema riječima hirurga, podrazumijeva i drugačiji režim ishrane uz uzdržavanje od pune fizičke aktivnosti i do tri mjeseca.

– Greška koja se često pravi jeste posljedica olakšanja koje je vidljivo nakon operacije. Nema više mučnine, povraćanja, gađenja na jaja, grčeva, pa pacijenti imaju utisak da mogu da jedu bez ograničenja. To može da ih zavara i u dane praznika, pa da se opuste, pretjeraju u količinama i naprave problem, ali on neće imati veze sa žučnom kesom. Dakle, umjerenost je savjet i za one sa problematičnom žučnom kesom i pankreasom, ali i za sve druge kategorije pacijenata. Prekomjerno konzumiranje hrane koja čini veliki deo praznične trpeze, masna peciva, pržena hrana (posebno meso i mesne prerađevine), masni sirevi, pavlaka, poslastice i jaki začini, mogu da „uznemire“ želudac i najzdravijima, savetuje dr Zlatko Bokun, hirurg.

(EKlinika)

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *