NEDOSTAJE VAM VITAMIN D?: Ovu namirnicu trebali biste jesti svaki dan!

Nedostatak vitamina D dovodi do brojnih problema s našim zdravljem, a neki od njih jesu česte prehlade i upale, umor, iscrpljenost, bolovi u kostima i leđima, depresija, sporo zacjeljivanje rana, gubitak gustoće kostiju, ali i kose.

Kako donosi The Healthy, postoji jedna namirnica koja je bogata vitaminom D, a radi se o jajetu.

Dijetetičari otkrivaju da su jaja jedan od najboljih izvora ovog vitamina. Prema podacima Ministarstva poljoprivrede Sjedinjenih Američkih Država, jedno veliko jaje sadrži oko 11 posto naše dnevne vrijednosti. To bi značilo da kajgana za doručak od tek dva jaja sadrži čak 22 posto naših dnevnih potreba za vitaminom D iz jednog obroka.

Iako je sunce glavni izvor vitamina D, za one koji ne mogu dobiti dovoljno sunčeve svjetlosti tokom dana, stručnjaci sugeriraju da su izvori ovog vitamina u prehrani ključni za očuvanje dobrog zdravlja.

Isto tako, stručnjaci preporučuju da ni slučajno ne bismo smjeli bacati žumanjak. Kako prenosi Index.hr, iako bi se moglo činiti zdravijom opcijom jesti samo bjelanjke, upravo je žumanjak taj koji je bogat hranjivih tvarima koje naše tijelo treba, poput proteina i spomenutog vitamina D.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *