Poznata doktorka Ristić sa medicinskog Instituta tvrdi: Bolje jedite slaninu i kajmak, nego ovo!

nerafinisano kokosovo ulje pri kuvanju, što više ribljeg mesa u ishrani, a da se izbjegava svako prženje hrane i druga termička obrada rafinisanih ulja. Ipak, ako bi se uželjeli pomfrita najbolje za zdravlje je da se pripremi na svinjskoj masti, ili u rerni.”

Postoji li slična inicijativa i u Srbiji?

“Institut za medicinska istraživanja uz svesrdnu pomoć profesora Stedlera je pred Skupštinu Srbije izneo podatke o zastupljenosti loših masnoća u ishrani među našim stanovništom i pokrenuo inicijativu da se uvede zakon koji bi obavezao proizvođače da na pakovanju namirnice jasno označe koliko se trans-masnoća nalazi u njoj. Odjek te inicijative je, zasad, da su sami proizođači konditorskih proizvoda počeli da proizvode namirnice znatno boljeg kvaliteta po pitanju trans-masnoća u odnosu na raniji period.”

Koje količine trans-masnoća organizam može da toleriše?

“Trans-masnoće u ishrani bi definitivno trebalo izbjegavati, jer nisu dobre. One sa sobom nose rizik da se oboli od bolesti srca i krvnih sudova, a ako se dnevno unosi 5 g ovih masnoća rizik da se oboli od neke kardiovaskularne bolesti povećava se za 23 procenta. Trans-masnoće su u sastavu proizvoda navedene kao hidrogenizovana ili djelimično hidrogenizovana biljna mast. One ne bi trebalo da čine više od jedan odsto od svih ukupnih masnoća koje unosimo ishranom.”

Osim zasićenih, prirodnih masnoća, koje su još zdrave masti?

“To su one masnoće za koje kažemo esencijalne, kao što su omega 3 masne kiseline. Nazivaju se esencijalnim jer organizam njih i omega 6 masne kiseline ne može da proizvede sam, već ih obezbjeđujemo isključivo ishranom. Omega 3 masnoćama bogate su ribe sjevernih mora, laneno sjeme i ulje, čia semenke, orašasti plodovi.”

Šta su omega 9 masne kiseline?

“To su mononezasićene masnoće koje se najčešće nalaze u avokadu, maslinama ili maslinovom ulju. Ne smatraju se esencijalnim jer djelimično se stvaraju u organizmu i osnovna su komponenta mediteranskog načina ishrane.”

U čemu je dobrobit ovih esencijalnih masnoća i kada je o ishrani ribom riječ, da li ih ima i u onoj koja je zamrznuta?

“Dobro izbalanisiran odnos omega 6 i omega 3 masnih kiselina omogućava prevenciju hroničnih zapaljenskih stanja, šećerne bolesti, kardiovaskularnih i malignih oboljenja. Kada je o sadržaju omega 3 masnoća u ribi riječ najbitniji podatak je da li je riba stigla iz ulova ili je tovljena, znači gajena. Jer, planktoni kojima se riba hrani stvaraju ove dobre masnoće u njenom mesu.”

Izvor: novosti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *