BILJEM PROTIV POSLJEDICA HEMOTERAPIJE: ĐUMBIR SMANJUJE MUČNINU, KOPRIVA ANEMIJU, ARTIČOKA ČUVA JETRU

Neprijatne nuspojave hemoterapije i zračenja: malaksalost, povraćanje, gubitak apetita, bolovi u mišićima i zglobovima – mogu se ublažiti narodnim lijekovima koji se prave od đumbira, koprive, lista maline…

1021_3

Statistike pokazuju da se broj oboljelih od kancera iz godine u godinu drastično povećava. Prema procjenama Svjetske zdravstvene organizacije za 2030. godinu, broj oboljelih od raka u vrlo razvijenim zemljama (poput SAD-a i EU) narast će za nešto više od trećinu, dok će u nerazvijenim (u koje spada i Bosna i Hercegovina) narasti gotovo dvostruko. Ove podatke nedavno je iznijela, za hrvatske medije, voditeljica Registra za rak u susjednoj Hrvatskoj Ariana Znaor.

Moderna medicina, iako je posljednjih godina uveliko uznapredovala, još uvijek nema pravi odgovor na ovu pošast. Liječenje se, i dalje, sastoji od hiruškog odstranjivanja tumora, zračenje i hemoterapije.

Jedno liječe drugo uništavaju

Nažalost, lijekovi koji se koriste u hemoterapiji (citostatici), iako pomažu prilikom uništavanja zloćudnih ćelija i usporavaju širenje malignog procesa, oni istovremeno imaju i mnoštvo neprijatnih nuspojava koje dodatno opterećuju ionako iscrpljeni organizam oboljelog.

Prve na udaru su ćelije korijena kose, zbog čega skoro sve osobe koje prođu hemoterapiju ostaju bez kose. Uz to, stradaju i ćelije krvi, koštane srži, sluzokože usta, jednjaka, želuca, crijeva… Na sreću ova oštećenja najčešće su prolazna i u večini slučajeva dolazi do regeneracije tkiva.
Gotovo svi pacijenti koji se podvrgnu hemoterapiji osjećaju mučninu, gađanje, povraćanje, bolove u mišićima i kostima, malaksalost, gubitak apetita…

Ljekar onkolog određuje kombinaciju lijekova koji će uz maksimalan efekt izazvati najmanje neželjene posljedice. Uz to će onkolog, uz hemoterapiju, propisati i lijekove koji će barem ublažititi neželjene posljedice hemoterapije i zračenja.

Koliko nam bilje može pomoći

Iako oficijelna medicina još uvijek nije zvanično potvrdila da neka ljekovita biljka može ublažiti posljedice hemoterapije i zračenja, mali je broj oboljelih koji nakon hemoterapije i zračenja neće uključititi i neki narodni lijek: najčešće su to razni čajevi ili čajne mješavine, te pčelinjih proizvodi – sami ili u kombinaciji sa biljem.

Artičoka čuva jetru

Obzirom da je jetra organ zadužen za „preradu“ lijekova, jasno je da će hemoterapija sa svim svojim neželjenim posljedicama utjecati na nju. Lijekovi koji se koriste u liječenju kancerogenih oboljenja najprije usporavaju obnavljanje jetre, što se nepovoljno odražava na rad cijelog organizma. Stoga je preporuka da se, nakon završetka hemoterapije, obavezno provede biljna terapija od artičoke. Kura se uzima na način da se 5 ml artičoke ulije u pola čaše vode, pola sata prije jela, i tako 2-3 puta na dan. Ne preporučuje se uzimanje ove terapije tokom trajanja hemoterapije jer može doći do kontraindikacija.

List maline otklanja proliv

Proliv je relativno rijetka nuspojava hemoterapije i lako se sanira čajem od lista maline ili kupine. Supenu kašiku listova dovoljno je preliti sa 2 – 2, 5 dl prokuljučale vode, ostaviti da odstoji desetak minuta pa procijediti. Piti topao čaj 2-3 puta dnevno do prestanka proliva. S ovim čajem se mogu piti i probiotici.

Laneno ulje ja jači organizam

Esencija masne, omega-3 kiseline poboljšava opšte stanje organizma, jača imunološki sistem i podstiče stvaranje krvnih ćelija. Uzima se supena kašika lanenog ulja zajedno sa posnim sirom ili pahuljicama od žitarica. Voditi računa da se ulje kupuje u provjerenim apotekama, i da bude svježe.

Đumbir smanjuje mučninu

Klinički je dokazano da je ova biljka, ljutkastog okusa, odlično sredstvo protiv mučnine, naročito one koje izazivaju lijekovi koji se koriste kod hemoterapije. Đumbir efikasno djeluje ako se uzima u vidu soka. Korijen se narenda, iscijedi prstima, pa se kašičica žute tečnosti ulije u pola čaše vode i tako pije tri puta u toku dana. Svaki put treba napraviti novi sok, kako bi bio svjež.
Umjesto soka, može se koristiti i prah od đumbira. Obzirom da je on ljući od soka, dovoljno je uzeti jednu trećinu kašičice pa razmutiti u 1 dl vode. Osobe koje imaju kamen u žuči trebaju oprezno da koriste đumbir, jer one podstiče lučenje žuči.

Koprivom protiv infekcije

Lijekovi koji se koriste u hemoterapiji, osim malignih, napadaju i ćelije koštane srži, zbog čega dolazi do pada vrijednosti – eritrocita (crvenih krvnih zrnaca), ali i limfocita, granulocita, trombocita… Posljedica toga je umor.
Neke osobe su, tokom hemoterapije, sklone i infekcijama (zbog smanjena imunuloških ćelija) u tolikoj mjeri da je hemoterapiju potrebno prekinuti.

List koprive vraća organizmu željezo i minerale, djeluje povoljno na funkciju bubrega i sprječava njihovo oštećenje usljed hemoterapije.
Čaj od koprive pravi se na način da se prokuha 1 l vode, skloni se sa vatre i u vodu se doda 5-6 kašika listova koprive. Poklopiti i ostaviti da odstoji 10-15 minuta. Potom procijediti, ostaviti u staklenu bocu i piti tokom dana, najbolje između obroka.

Obloge nakon zračanja

Terapija koju onkolog propisuje pacijentu oboljelom od karcinoma podrazumjeva i zračnu terapiju ili zračanje, koja dolazi nakon hiruškog odstranjivanja tumora i hemoterapije.
Ćelije raka ubrzano se dijele, zbog čega su pojačano osjetljive na dejstvo gama zraka, koje oštećuju njihov DNK i tako ih uništavaju. Međutim, kao i hemoterapija, tako i gama zraci uništavaju zdrave ćelije, a najčešće nuspojave jesu opekotine na koži. Današnji uređaji koji se koriste prilikom zračenja mnogo se bezbjedniji od onih koji su se koristili ranije, ali se opekotine, crvenilo, zatezanje kože, peckanje kože… idalje pojavljuju.

Nakon zračne terapije dobro je zagrijati do ključanja 1 – 1,5 dl vode, skloniti sa vatre, dodati supenu kašiku cvjetova šljeza, poklopiti i ostaviti tako 10 minuta, pa procijediti. Namočiti gazu i držati 10-15 minuta na mjestu koje je bilo izloženo zračanju. Ovaj postupak ponavljati dva puta dnevno, a svaki put nakon toga kožu namazati uljem koje se priprema na sljedeći način:

– 100 ml iscjetka nevena
– 10 kapi eteričnog ulja njemačke kamilice
– 30 kapi eteričnog ulja prave lavande

Eterično ulje prave lavande podstiče regeneraciju kože, dok njemačka kamilica i neven imaju snažno protiv upalno dejstvo.

1021_2

Dr. Šefik Bešlić

Čajevi imaju pozitivan efekt i kod zravih i kod bolesnih ljudi

Primarijus dr. Šefik Bešlić, šef Klinike za onkološku i glandularnu hirurgiju Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu kaže da svakom pacijentu oboljelom od karcinoma preporučuje konzumiranje čajeva, ali da ne može tačno precizirati koja vrsta čaja ima najveći utjeca na oboljenje.
– Nauka još uvijek nije potvrdila da neka vrsta čaja ima pozitivan efekt kada su u pitanju kancerogena oboljenja, ali čajevi, tečnost općenito, ima pozitivan efekt na ljudsko tijelo, bez obzira da li se radilo o oboljelim ili zdravim ljudi, te iz toga možemo zaključititi da je konzumacija čajeva u svakom slučaju pozitivna – objasnio je za Auru dr. Bešlić.

Pčelinji proizvodi pomažu da organizam izdrži hemoterapiju

Osobama koje uzimaju hemoterapiju naročito se preporučuju pčelinji proizvodi: med, polen, matična mliječ…
Pčelinji proizvodi bogati su vitaminima, mineralima, kiselinama i drugim tvarima, koje hrane organizam, podižu njegov imunitet, poboljšavaju krvnu sliku, što na kraju pomaže da organizam uspješnije i sa manjim posljedicama podnese hemoterapiju i zračanje.
Treba napomenuti da pacijenti koji boluju od kancerogenih oboljenja ne uzimaju pčelinje proizvode na svoju ruku, naročito matičnu mliječ, već da se prije konzumacije posavjetuju sa svojim ljekarom, i da pčelinje proizvode kupuju isključivo kod pčelara koje poznaju.

Izvor: aura

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *