BREZINA VODA / SOK OD BREZE: Dar prirode za dobro zdravlje i vitalnost

Brezina voda / sok od breze je 100% prirodan, organski napitak, a dobija se istakanjem iz drveta breze. U severnim zemljama ovaj napitak se koristi već stotinama godina kao tonik, dodatak ishrani i u medicinske svrhe. U poslednje vreme postaje popularan i širom Evrope i sveta. Brezina voda dobija se iz ekološki čistih planinskih područja.

Brezina voda hidrira i osvežava. Ova blago slatka tečnost je puna minerala, vitamina, aminokiselina i enzima, bogat je izvor vitamina C i B. Predstavlja pravi osvežavajući energetski napitak, ali potpuno prirodan.Reč je o osvežavajućem napitku dobijenom direktno iz drveta breze – životnom soku koji nastaje buđenjem breze u proleće. Drvo breze prirodno filtrira preko 100 litara vode dnevno kroz svoj koren i upija mnoge minerale i hranljive sastojke.

Brezin sok se sakuplja na zanimljiv način: jednostavnim bušenjem kore drveta kap po kap u posudu ili vrećicu – voda koja se cedi iz drveta je neverovatan dar prirode. Sok od breze može da se dobije samo jednom godišnje – u proleće – i to u ograničenim količinama.

Veliko stablo može da da oko tri litre kvalitetnog soka, dok mlade breze nisu preporučljive za izvlačenje soka. Takav čisti sok breze može da se koristi nekoliko dana ili da se flašira za kasniju upotrebu. Čaša soka od breze predstavlja dobar način za početak dana. Brezin sok čisti i oporavlja organizam, osvežava i krepi, a pre konzumacije je poželjno da ga dobro ohladite.Brezina voda је dar prirode za detoksikaciju, ubrzavanje metabolizma i čišćenje kože. On čisti i oporavlja organizam, osvežava i krepi, a pre konzumacije je poželjno da ga dobro ohladite.Evo nekoliko razloga koji će vas možda inspirisati da se proba brezina voda i, možda, počnete da je redovno koristite:Povoljno deluje na holesterol. Istraživanja su pokazala da saponin, sastojak brezinog soka, ima svojstvo da snižava holesterol u krvi.vezujući se za holesterol i žuč; na taj način sprečavaju njegovu reapsorpciju i povećavaju izbacivanje iz organizma.
Čisti organizam od otpadnih materija. Pomaže detoksikaciji organizma. Brezina vodice pomaže da se iz organizma eliminiše višak soli (natrijuma), fosfata, ureičke kiseline, amonijaka, kao i određeni lekovi.

Pomaže rad jetre.Istraživanje objavljeno u časopisu Poljskog botaničkog društva konstatovalo je da se brezin sok može smatrati korisnim dijetetskim suplementom koji potpomaže funkciju jetre. Zahvaljujući tome što pomaže da se iz organizma eliminišu materije koje jetra mora da obradi, kao što su alkohol, pesticidi, zasićene masnoće i drugi, ovaj prirodni sok olakšava rad jetre.
Doprinosi boljem izgledu kože.Pošto doprinosi eliminisanju toksina iz organizma, a istovremeno potpomaže i rast dermalnih i epidermalnih ćelija, brezina vodica doprinosi i da koža izgleda svežije i s njome se može i spolja mazati koža; iskustva nekih koji su je koristili na taj način ukazuju da može da poboljša elastičnost kože. Brezina vodi može da se koristi za umivanje i čišćenje kože. Ona ima antiinflamatorna svojstva, pa deluje blagotvorno na kožne probleme kao što su akne i ekcemi.Ublažava probleme sa zglobovima.Pošto poseduje antiinflamatorna svojstva, brezina vodica poseduje može da doprinese ublaženju upalnih procesa u zglobovima. Osim toga, zato što pomaže da se izbaci višak ureičke kiseline, ona sprečava nagomilavanje njenih kristala u zglobovima i oko njih i tako ublažava upale i tegobe izazvane ovim uzrokom (tzv. giht).

Doprinosi zdravlju zuba.Brezina voda sadrži ksilitol, a to je prirodni šećer koji neutrališe određeni tip bakterija koje izazivaju kvarenje zuba. U članku „Zaslađivač koji sprečava karijes”, koji je objavilo Kanadsko zubarsko društvo, konstatuje se da redovna upotreba ksilitola menja sastav bakterija u ustima, smanjuje njihov broj, a time i nivo kiseline koje one stvaraju i koja nagriza zubnu gleđ.Jača imuni sistem.Blagotvorno deluje na bubrege I digestivni trakt. Ovaj sok je naročito pogodan za čišćenje bubrega jer neutralizuje otrovne otpadne materije i filtrira ih kroz urinarni trakt. Isto tako blagonaklon je i prema želucu.

Pomaže pri uklanjanju celulita i regulisanju težine:Ubrzava metabolizam i može da bude saveznik osobama koje vode bitku sa suvišnim kilogramima
Brezin sok se može naći u tri oblika: natural brezina voda, brezin sok sa limunom i sa mentom.Sok od breze je prirodni „sportski napitak„ pre i tokom vežbanja, s obzirom na to da deluje na organizam kao prirodna infuzija. Za zdravlje i vitalnost je najvažnije da se pije čisti sok.Preporučuje se da ga konzumirate dva puta dnevno po decilitar i po soka: ujutro za buđenje organizma ili uveče za čišćenje pre spavanja.Brezina voda je organski proizvod, 100% prirodan napitak, bez dodatka vode, bez veštačkih boja, na prirodan način se organizam detoksikuje, prirodno se hidrira organizam zbog optimalnog sastava i odnosa elektolita i prirodnog izvora minerala kao što su kalijum, magnezijum, natrijum, fosfor, kalcijum i gvožđe. Bez šećera – pogodan je za dijabetičare, izvrstan za sportiste i rekovalescente.

Izvor: bastabalkana, Milan Popović

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *