NE KAŽE SE DŽABA “ZDRAV KO DREN”: Ova biljka je lekovita od kore, pa do ploda

Svi smo čuli za izreku: ,,Zdrav ko dren“, koja je nastala zbog biljke čija lekovita dejstva su poznata od davnina. Stari Grci su još pre 7000 godina koristili dren (Cornus mas).
Zbog ploda koristio se u ishrani ali i zbog tvrdog drveta koji je služio za izradu alata, lukova i strijela.

LEKOVITA SVOJSTVA DRENA:

Dren (Cornus mas) je vrlo efikasan u lečenju mnogih bolesti kao što su: anemija, boginje, bolesti bubrega, dijabetesa, hemoroida, lečenju grla i kod zarastanja rana. Plod drena sadrži antioksidanse koji štite od slobodnih radikala. Takođe sadrži i antocijane koji imaju protivupalno dejstvo kao i antioksidaciono. Dren pomaže i kod tegoba sa crevima kao što su: upala debelog creva, bolest probavnog trakta, dijareja i krvarenja polipa.

RECEPTI OD DRENA

Mnoge poslastice poput slatko, dzema, kompota i soka od drenjaka se pravi od istoimenog voća. Jako je ukusno i lekovito istovremeno. Dren spada u bezglutensku hranu, a u zemljama na Mediteranu se plodovi koji nisu sazreli čuvaju u slanoj vodi kao masline.

U zemljama poput Italije i Francuske se dren gaji na plantažama i od nje se pravi vino dok se u planinskim delovima Srbije i BiH priprema rakija.

SOK OD DRENJINE

Na listopadnom drvetu drena rastu drenjine. Nezrele drenjine su toliko kisele da se ponekad skupljaju usta. Zreli drenjci se beru u periodu od avgusta do oktobra uz pomoć sprave koja se koristi za okoštavanje trešanja i višanja. Ranije je sok od drena bio narodni lek.

Davao se pre svega deci i malokrvnim osobama.

Ovaj sok je jako delotvoran u rešavanju stomacnih problema a takođe ubija bakterije i stiti organizam. Sok od drena je bogat mineralima poput cinka, kalijuma, bakra, magnezijuma, natrijuma i gvožđa.

Pravi se na sledeći način: U 1kg samlevenih plodova drena naliti 2l vode i dodati šećera po ukusu (optimalno je 2 kg ali može više ili manje) i potom ostaviti 24 sata da odstoji.

Po želji se može dodati limun da bi se podstakla dodatno aroma.

LIKER OD DRENJINE

Pored ostalih proizvoda koji se pripremaju od drenjina u nasoj narodnoj medicini je jako poznat i liker od drenjina. On je odličan u rešavanju problema urinarnog trakta, oboljenja bubrega, za lečenje hemoroida, lečenja malokrvnosti i može se koristiti kao lek kod dijabetesa.

Evo recepta za pripremu likera od drenjina sa rakijom: Trebat će nam 1,5kg drenjina, 1,5kg šećera, 500ml rakije i 2l vode. Plodove drenjina je potrebno oprati i posle staviti na krpu da se osuše. Potom u šerpi pomešati sa šećerom i vodom pa ostaviti preko noći. Onda se kuva izmedju 30 i 60 minuta na tihoj vatri.

Kada se prohladi dodati rakiju i opet se ostavlja da prenoći. Liker pored toga što je zdrav je i pravo osveženje u svakoj prilici. Najbolje je da se pije rashladjen jer se tada oseti pun ukus voća. Pije se jednom ili dva puta dnevno po pola male rakijske čaše.

Od drena se pored likera i soka mogu spremiti razne poslastice poput dzema i slatkog i čajeva.

Priprema džema od drena je sledeća: Količinu sami određujete, drenjine preliti proključalom vodom i sačekati 10 minuta da prođe pa procediti.

Potrebno ih je popasirati i odvojiti koščice od ploda. Potom dodati šećer i kuvati na tihoj vatri 3 sata. Kada se dobije ujednačena i karamelizovana masa znači da je dzem spreman.

Za slatko od drena treba sipati 1,5 kg šećera i kilogram drenjaka pa preliti sa tri čaše vode. Kuvati dok se šećer ne istopi, onda ga pokriti krpom i ostaviti 12 sati da odstoji.

Još jedan recept jeste čaj od drenjina za koji je potrebno 3 kašike osušenih drenjaka koje treba kuvati na tihoj vatri 10 minuta. Ostaviti 20 minuta sa strane pa procediti.
Čaj od drenjine odlično posluži kod stomačnih tegoba.

Izvor: majkapriroda.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *