Ovi narodni lijekovi mogu sasvim ukloniti ili ublažiti dolazak jake gripe ili prehlade

Ovo su prirodni lijekovi koji, ako ih uzmete na vrijeme ili preventivno, mogu sasvim ukloniti dolazak jake gripe ili prehlade…

puno-bijelog-luka

1. Echinacea

Echinacea je već desetljećima u znanstvenim krugovima jako dobro poznata zbog svojih imunostimulirajućih mogućnosti. U Velikoj Britaniji i Americi preporučuje se njeno uzimanje kod prvih znakova bolesti, napose akutnih infekcija dišnih putova, uključujući gripu, prehladu, bronhitis, sinusitis, tonzilitis, upalu uha i peludnu groznicu.

2. Češnjak

Češnjak sadrži supstanciju alicin koja ima i te kakva antimikrobna svojstva. Kada vas uhvati prehlada, najbolje bi bilo da uz večeru pojedete salatu od kiselog kupusa (ni slučajno ga kuhati) u kojem ima velike količine vitamina C, te dodate svježeg češnjaka i papra. Češnjak izuzetno jača organizam, najbolje ga je uzimati svaki dan kao preventivu. Ako vam smeta njegov miris, jedite ga za večeru, do sutra će miris iz usta nestati.

3. Ginseng

Djeluje prije svega kao adaptogen (smanjuje utjecaj stresa na organizam), te je izvanredno sredstvo za jačanje posebice starijih i iscrpljenih osoba. Snižava razinu šećera u krvi. Dokazano je i poboljšava kognitivne funkcije. Djeluje i na imunitet te cirkulaciju. U Europi je poznatiji kao sredstvo za poboljšanje potencije. Pojam ginseng je izveden iz kineske riječi ren shen (rénshēn) (čovjek+korijen).

4. Matična mliječ

Matična mliječ je izlučevina posebnih žlijezda (hipofaringealne i mandibularne) pčela. Proizvode je mlade pčele radilice te njome hrane i odgajaju nove matice u košnici. Matična mliječ se skuplja tijekom svibnja i lipnja.

Preporučuje se kod alergija svih vrsta uzročnika, poremećaja rada štitnjače i opće hormonske neuravnoteženosti, jače narušenog imuniteta, česte pojave herpesa i sklonosti gripama, hunjavicama i prehladama, kao prevencija viroza te za bolju krvnu sliku i regulaciju krvnog tlaka. Matična mliječ se posebice preporučuje kod ženskih problema i anemija te parova koji pokušavaju zatrudnjeti.

5. Propolis

Propolis je ljekoviti proizvod pčela medarica. Zbog svog sastava propolis djeluje protiv virusa, bakterija i gljivica. Posebnost propolisa jest ta da bakterije na njega ne stvaraju otpornost i nema štetnih popratnih pojava, što je mana sintetičkih antibiotika. Povijesni zapisi pokazuju da je propolis bio važan i cijenjen proizvod u medicini Egipćana, Babilonaca, Arapa, Grka, Rimljana i drugih starih naroda.

6. Crni kumin – čurokot

Crni kumin, crni kim (čurukot, kalinji) uspješno se koristi već tisućama godina za liječenje mnogih bolesti, uključujući gripu.

Čurokot je cvjetna biljka iz porodice Ranunculaceae porijeklom iz jugozapadne Azije, koja nije u srodstvu s kimom. Pravi crni kim je jednogodišnja zeljasta biljka. Naraste do 40 cm. Ima nazubljene, perjaste listove i svijetloplave cvjetove.

O čurokotu je govorio i prorok Muhamed: „Crni kumin liječi sve osim smrti.“ Crni kumin se može koristiti za prevenciju gripe ili za liječenje gripe i prehlade. Također pomaže kod dugotrajnog kašlja. Općenito, crni kumin osnažuje imunitet i sadrži više od 100 vitamina i nutrijenta.

7. Đumbir

Đumbir je trajna gomoljasta biljka iz porodice ljiljana, podrijetlom iz Kine. Ova višegodišnja biljka je veoma rasprostranjena po Aziji gdje se tisućama godina koristi kao lijek, začin, hrana i sredstvo za uljepšavanje.

Ayurveda smatra đumbir jednim od najefikasnijih lijekova protiv gripe i prehlade. Svježi se korijen, navode u ljekarnama Adiva, koji ima antioksidacijski učinak, koristi za pojačavanje znojenja i detoksikaciju (izbacivanje štetnih tvari iz organizma).

Sušeni se korijen koristi za želučane bolove, proljev, za liječenje reumatskih oboljenja. Isto se tako može primjenjivati u obliku obloga kod upala i oteklina, grčeva u nogama i artritisa.

Đumbir se koristi zbog protuupalnog djelovanja i pobuđivanja peristaltike u terapiji dispepsije (stanje kojim se označava bol u gornjem dijelu probavnog sustava), gastritisa te za poboljšavanje apetita.

Prema novijim istraživanjima ima antimikrobno, antiviralno, antitrombocitno i kardiotonično (djeluje povoljno na srce) djelovanje. Utječe na sniženje kolesterola te poboljšava lučenje želučanog soka.

Izvor: narodnilijek.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *