Masna jetra – što je i kako se liječi? 3 načina da obnovite vašu jetru

Naša jetra je vrlo poseban organ – čak i kada je oštećena za više od 50%, ona se može u potpunosti obnoviti.Mehanizam obnavljanja jetre još uvijek nije u potpunosti jasan. Ali jasno je jedno – ta njezina sposobnost je ključna za naše zdravlje.

jetra

Jetra je najvažniji metabolički organ u tijelu.

Između ostalih zadataka, ima ulogu pročišćavanja krvi od toksina i otrova.

Zdravlje naše jetre je ugroženo

Današnji svijet je drukčiji od svijeta u kojem smo nekad živjeli. Još prije stotinu godina sve strane tvari sa kojima se čovjek susretao dolazile su iz biljnog svijeta.

Obnovite jetru prirodnim preparatima

Sikavica, slatki korijen i maslačak pomažu vašoj jetri u obnovi. Veliki izbor prirodnih preparata i povoljne cijene.

U naše moderno doba stvorili smo tisuće novih kemijskih spojeva koji inače ne postoje u prirodi. Mnogi kemijski spojevi su dio naše prehrane (konzervansi, arome, boje). Druge unosimo sa lijekovima koje mnogi od nas svakodnevno koriste. Kemija se koristi i u kozmetici, sredstvima za čišćenje, tiskanicama, tekstilnoj industriji itd.

Povezani članci

Sve te kemikalije svakodnevno prolaze kroz našu jetru koja se mora nositi sa ovim teretom. U većini slučajeva naša jetre uspijeva očistiti krv od ovih toksina. Međutim, postoje situacije kada je jetra zaista preopterećena i potrebna joj je pomoć, naprimjer:

  • bolesti jetre
  • trovanje
  • pretjerano uzimanje lijekova
  • prekomjerno korištenje alkohola
  • nepravilna prehrana tokom dužeg vremena

Ljudi su oduvijek poznavali i koristili biljke koje štite i obnavljaju jetru.

Biljke za obnavljanje jetre

1. Sikavica (Silybum marianum)

Do sada najbolje rezultate u prevenciji i liječenju oštećenja jetre pokazala je sikavica. Glavni aktivni sastojak sikavice je silimarin. Silimarin je kompleks različitih spojeva (silibina A i B, izo-silibina, silikristina, silidianina, flavonoida poput kvercetola i taksifolina itd). Ovi spojevi zajedno sudjeluju u regeneraciji jetre i njezinoj zaštiti.

Provedena su istraživanja sa zelenom pupavkom – jednom od najotrovnijih gljiva koja uzrokuje opasno oštećenje jetre i ubija oko 30% svojih žrtava. U istraživanju silimarin su davali prije konzumiranja ove gljive i 10 minuta nakon konzumiranja gljive. U obje grupe sikavica je pružila 100% učinkovitu zaštitu od djelovanja otrova zelene pupavke. Silimarin je jaki antioksidant (10 puta jači od vitamina E). Povećava razinu glutationa u jetri za 35%. Glutation je odgovoran za čišćenje jetre od širokog spektra toksina. S povećanjem razine glutationa, jetra ima veću moć da očisti krv od otrovnih spojeva. Na takav način konzumiranje sikavice ima kako zaštitno, tako i obnavljajuće djelovanje na našu jetru.

Doziranje:

  • – 70-240 mg sikavice tri puta dnevno (doziranje ovisi o snazi pojedinačnog proizvoda na tržištu)
  • – 140 mg silimarina tri puta dnevno

Napomena:

Naše tijelo se može naviknuti na silimarin. Zbog toga uzimajte ga 2 tjedna, pa napravite pauzu od 2 tjedna. Nakon toga možete ponoviti terapiju.

2.Maslačak

Jedite maslačak! Ova biljka raste u svakom vrtu. Uberite lišće maslačka, operite ga i dodajte u salatu. Maslačak možete pronaći i u trgovinama zdrave hrane u obliku tinkture ili kapsula. Maslačak je nevjerojatno koristan kada je riječ o zdravlju jetre i drugih organa povezanih sa njom. Ova biljka se uspješno koristi u liječenju mnogih bolesti jetre – hepatitisa, upale jetre, jetrenih kamenaca, insuficijencije jetre, žutice itd. Maslačak djeluje kao tonik za jetru i pomaže njezinoj funkciji.

Doziranje:

– 4-8 ml svježeg soka korijena maslačka (1-2 čajne žlice) jedan put dnevno
– 2-8 mg suhog korijena maslačka jedan put dnevno, u čaju
– 4-8 ml ekstrakta maslačka jedan put dnevno (razrijediti u vodi ili čaju)

3.Sladić (Glycyrrhiza glabra)

Kinezi već odavno koriste ovu biljku za liječenje jetre. Research Group of Liver Disease i Shanxi Medical College proveli su istraživanja koja su potvrdila da sladić neutralizira toksine u jetri. Istraživanja također potvrđuju da sladić povećava stvaranje interferona, koji se obično koristi za liječenje hepatitisa B. Od 1950 godine liječnici kako na Istoku tako i na Zapadu uspješno koriste glycyrrhizin – spoj dobiven iz sladića – za liječenje hepatitisa. U Japanu glycyrrhizin se pokazao toliko efikasnim da je postao standardan dio terapije protiv ove bolesti.

Doziranje:

  • 7-8 grama korijena sladića dnevno

Možete koristiti alternativne metode poput akupunkture, akupresure, refleksologije, magnetne terapije, aromaterapije i homeopatije istovremeno sa ljekovitim biljkama da bi brže obnovili vašu jetru.

Izvor: alternativa-za-vas

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *