Ove namirnice ubrzavaju i najsporiji metabolizam – evo kada i kako da ih konzumirate

Našem telu i organizmu potrebno je vreme da se razbudi i pokrene procese posle dugih sati odmora – kaže nutricionistkinja.

Umesto obilnog obroka, dan treba započeti hranom koja je lagana, ali hranljiva, predlaže nutricionistkinja Nmami Agarval. U svom blogu Nmami Life ona piše da dugo ostati gladan ili jesti bilo šta nakon buđenja nije najbolja stvar.

“Vašem telu, unutrašnjim organima i raznim drugim delovima potrebno je vreme da se razbude i pokrenu procese posle dugih sati odmora. Zbog toga nije preporučljivo ostati gladan ili sa praznim stomakom dugo nakon buđenja. Zato zdravstveni stručnjaci preporučuju da je najbolje započeti dan sa malo tople vode ili malom užinom da biste pokrenuli metabolizam”, napisala je ona.

Evo nekih namirnica na koje treba da računate, prema nutricionistkinji.

Natopljeni bademi

Natopljeni bademi mogu vam dati dozu zdravih i esencijalnih vitamina i minerala. Namakanje preko noći povećava njihovu hranljivu vrednost. Nakon dugog posta, dobro je pojesti 5 do 10 badema jer vam daju zdrav obrok za početak i takođe povećavaju osećaj sitosti tokom dana.

Kažu da smeđa kora badema sadrži tanin koji inhibira apsorpciju hranljivih materija, tako da ako potopite bademe, kora se lako skida i omogućava da orašasti plodovi obilno otpuštaju sve hranljive materije.

Urme

Odličan izvor trenutne energije koja vam je potrebna da biste započeli dan. Urme takođe sadrže mnoštvo rastvorljivih vlakana koja uvlače vodu u probavni kanal, što ih čini neophodnim za zdrav sistem za varenje. Ovo takođe pomaže u lečenju opstipacije ili problema sa varenjem. Visok sadržaj kalijuma koji se nalazi u urmama takođe može da leči uznemireni stomak i dijareju.

Čija semenke

Male crne semenke su blaženo zdrave i izvor su kompletnih proteina jer sadrže svih devet esencijalnih aminokiselina. Prepune su esencijalnih masnih kiselina, magnezijuma, gvožđa i vitamina B. Potopite kašičicu ovih supersemenki u vodu preko noći i popijte ih ujutru ili dodajte u smutije ili ukrasite svoju činiju za brzi doručak svežim voćem.

Papaja

Dobro je jesti papaju rano ujutro na prazan stomak jer pomaže u čišćenju stomaka. Odlična je za glatko i redovno pražnjenje creva. Izbegavajte da jedete bilo šta nakon što ste jeli papaju najmanje jedan sat. Loš holesterol, koji je preteča srčanih bolesti, može se smanjiti ako se jede papaja.

Izvor: superzena.b92.net

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *