To što vam se jedu kiseli krastavčići ne znači i da ste trudne

Iako vam se može činiti čudnim, žudnja za krastavcima može da znači da ste dehidrirale. Kiseli krastavici sadrže dosta natrijuma jer se so dodaje u salamuru da bi trajali duže i bili još ukusniji. Natrijum je važan elektrolit, a ovaj mineral pomaže da telo bude hidrirano.

Kada žudite za nečim slanim, to može da bude zato što vašem telu treba veća hidratacija. To nije jedini razlog. Istraživanja pokazuju da so, poput šećera, može izazivati zavisnost i uticati na područja mozga koja emituju žudnju. I zato što možete tolerisati so, što više jedete, to ćete je više želeti. Ovo bi takođe moglo objasniti zašto nikad ne jedete jedan krastavac.

Svi znamo za teoriju da trudnice žude za kiselim krastavcima u 3 ujutru. Mnoge trudnice žude za kiselim krastavcima, što je odgovor na jutarnju mučninu koju dehidracija može prouzrokovati. I dok ste možda čuli da povećani volumen krvi kod trudnice povećava potrebu za natrijumom, pa otuda te noćne žudnje za kiselim krastavcima, pomfritom i čipsom, piše Stvar ukusa, malo je dokaza koji bi podržali ovu teoriju.

Studija sa više od 200 trudnica u Tanzaniji otkrila je da one najverovatnije žude za mesom, mangom i jogurtom. U međuvremenu, u SAD-u i Evropi, najčešće trudnice žude za čokoladom, brzom hranom, kiselim krastavcima i sladoledom. Ako često žudite za slanom hranom i možda ste se već malo umorili od kiselih krastavaca, onda tu žudnju možete ugasiti za maslinama, čipsom od povrća ili kokicama.

izvor b92.net

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *