Ovaj šampon od sode bikarbone će spasiti vašu kosu

Soda bikarbona ima širok spektar primjene, a njena popularnost raste od kada su naučnici došli do novih saznanja u vezi sa njenim ljekovitim svojstvima.

Ali, jeste li znali da možete koristiti sodu bikarbonu kako biste poboljšali kvalitetu kose? Da, to je stvarno efikasno! Soda bikarbona će očistiti vašu kosu bolje od bilo kojeg šampona ili regenaratora, a kosa će imati zdrav sjaj nakon samo nekoliko tretmana.

Možda će vam u početku biti neobično da perete kosu bez šampona i pjene koja se stvara prilikom šamponiranja, ali budite strpljivi i čekajte konačne rezultate!

Prvo pomiješajte 1/4 sode sa 3/4 vode. Naprimjer, ako vam je kosa do ramena pomiješajte 2-3 kašike sode i tri puta više vode.Sastojke dobro promiješajte u nekoj posudi, a dozirajte ih ovisno od dužine vaše kose.

Ovako pripremljen šampon nanesite na kosu od korijena do vrhova, i ostavite da djeluje 1-3 minute, a potom dobro isperite toplom vodom, jer ona bolje spire ostatke.

Nakon što ste oprali kosu mješavinom sode bikarbone, vrijeme da je da nanesete ocat na kosu.

Pomiješajte 1/5 sirćeta sa 4/5 vode, ukoliko vam se ne sviđa miris sirćeta možete dodati nekoliko kapi lavande, metvice, ili eteričnog ulja ruzmarina. Sve sastojke dobro izmješajte. Najbolje bi bilo da smjesu pripremate u kupatilu i odmah upotrijebite.

Nagnite glavu prema naprijed, i zatvorite oči kako bi ste spriječili ulazak ocata u oči. Smjesu ravnomjerno rasporedite i dobro utrljajte u kosu. Pričekajte nekoliko sekundi, a potom isperite hladnom vodom. Hladna voda će zadržati vlagu u kosi, i osigurati joj zdrav izgled i sjaj.

LijekizPrirode.com )

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *