Prirodni lijek kojem se dive i znanstvenici – isprobajte ga i vi

Zaboravite na aspirin, prozac i sve druge lijekove. Uzmite kurkumin, «sveti prah», kako ga u Indiji zovu, zbog čudesnog učinka na cijeli organizam. On će vam bolje nego bilo koji drugi lijek pomoći da se riješite bolesti i tegoba.

Za kurkumu već zna cijeli svijet – no kurkumin, njen glavni sastojak još je bolji u liječenju i prevenciji mnogih bolesti. Riječ je o sastojku koji kurkumi i curryju daje specifičnu žutu boju, liječi cijeli organizam i čije je pozitivno djelovanje na zdravlje istraženo više nego bilo koji drugi prirodni lijek.

Ljekovita svojstva kurkumina

Instituti, laboratoriji i sveučilišta, klinički centri i druge znanstvene institucije provele su i objavile dosad više od 5000 studija o ljekovitim svojstvima kurkumina. Potvrdili su da je kurkumin jednako snažan i učinkovit kao 14 konvencionalnih lijekova koji su danas najčešće zastupljeni u modernoj medicini.No unatoč velikom broju studija, kurkumin još uvijek je obavijen velom tajnovitosti. Još uvijek se ne zna kako točno djeluje unutar čovjekova organizma, iako je studija Sveučilišta u Michiganu otišla korak ispred drugih u otkrivanju misterije. Otkrili su da se kurkumin infiltrira u stanice, liječi ih i pomaže da budu otpornije na infekcije i zloćudne bolesti.Uz to što dokazano liječi, kurkumin je u odnosu na konvencionalne lijekove uvijek u prednosti jer nema štetnih nuspojava.

Liječi upale

Kurkumin je u studijama pokazao snažno protuupalno djelovanje i doveo do smanjenja sinteze prostaglandina. Časopis Oncogene 2004. godine objavio je studiju u kojoj je utvrđeno da je kurkumin učinkovita alternativa za sve protuupalne lijekove, poput aspirina, ibuprofena, sulindaka i drugih. Pomaže kod reumatoidnog artritisa, ulceroznog kolitisa i svih upalnih procesa u tijelu.

Sprječava i liječi dijabetes

Istraživači na Tajlandu su otkrili da kurkumin pomaže u prevenciji dijabetesa, testirajući njegovo djelovanje na 200 pacijenata koji su se nalazili u rizičnoj skupini. Primali su 750 mg kurkumina na dan, u periodu od 9 mjeseci i nakon testnog perioda, niti jedan pacijent nije razvio dijabetes. Skupina pacijenata koja je primala placebo nije imala tako pozitivne rezultate – 16 posto njihovih pacijenata razvilo je dijabetes. Zahvaljujući svojim protuupalnim svojstvima, kurkumin je poboljšao funkciju beta stanica (stanice gušterače koje izlučuju inzulin). Kod dijabetesa tipa II kurkumin aktivira enzim AMPK koji povećava apsorpciju glukoze i djeluje na gene koji utječu na proizvodnju glukoze u jetri.Kurkumin je u ispitivanju dokazao da je 500 do 100.000 puta jači od poznatog lijeka metformina koji se koristi u liječenju dijabetesa.

Pomaže mozgu i potiče koncentraciju

Ovaj čudesan sastojak štiti moždano tkivo od oksidativnih oštećenja. Desetak studija pokazalo je da poboljšava pamćenje i potiče koncentraciju. Pomaže kod Alzheimerove bolesti, demencije, oštećenja moždanog tkiva i ubrzava oporavak nakon moždanog udara. Pomlađuje i obnavlja stanice mozga.
Liječi depresiju

Kurkumin je jednako efikasan u uklanjanju simptoma depresije, baš kao i generički Prozac. Istraživanja su provedena na skupinama ljudi koji boluju od teške depresije i čiji su se simptomi znatno smanjili ili nestali u periodu između 4-8 tjedana.

Sprječava krvne ugruške i smanjuje štetni kolesterol

Ovaj ljekoviti sastojak prijatelj je srca i krvnih žila. Sprječava stvaranje krvnih ugrušaka i može pomoći kod tromboze. Snižava štetni LDL i podiže korisni HDL kolesterol, štiti od ateroskleroze i kardiovaskularnih bolesti.

Kurkumin:

– djeluje protuupalno
– uništava stanice raka
– liječi depresiju
– sprječava trombozu i krvne ugruške
– čisti tijelo od toksina
– liječi kožna oboljenja – ekceme, psorijazu
– obnavlja moždane stanice i štiti tkivo od oštećenja
– pomaže kod upale očne ovojnice
– sprječava gastritis
– pomaže kod menstrualnih grčeva, PMS-a i vaginalnih infekcija

Kako ga najbolje iskoristiti?

Kako kurkumin pomaže u sprečavanju i borbi protiv mnogo bolesti, iskoristite ga u svakodnevnoj prehrani. Dobar kuhar vrijedi kao pola liječnika, stara je narodna poslovica. Iskoristite zato kurkumin koji se nalazi u kurkumi i ubacite ga u smjesu za palačinke, kolače, kao začin jelima i ne morate se bojati bolesti.

Izvor: alternativa

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *