Kako da podignete nivo dopamina u tijelu: Uvijek ćete biti sretni, dokazano!

Kako da podignete nivo dopamina u tijelu: Uvijek ćete biti sretni, dokazano! Ovih 10 tehnika su potpuno prirodne, ne mogu da vam škode, a osim sreće, donijeće vam dobro zdravlje i lijep izgled.

Dopamin je jedan od najvažnijih hormona, koji je odgovoran za to da li se osjećamo dobro ili ne. Kada je nivo dopamina nizak, osjećamo tugu i padamo pod stres, i obrnuto, kada je dopamin na visokom nivou, raspoloženi smo i sretni. (Tekst se nastavlja ispod)

  1. Vežbanje
   Bilo kakva fizička aktivnost stimuliše oslobađanje endorfina, dopamina i serotonina(hormona sreće). Redovno vježbanje može da vam pomogne da se oslobodite stresa, frustracija i hroničnog umora, samo to mora da bude aktivnost u kojoj zaista uživate.
  2. Detoksikacija
   Nagomilane bakterije i toksini u tijelu oslabljuju imunitet i smanjuju proizvodnju dopamina. Zato se potrudite da redovno čistite svoje tijelo – bićete zdraviji i osjećaćete se mnogo bolje.
  3. Izbjegnite zavisnost
   Šoping, cigarete, kafa, alkohol i droge čine da se osjećamo dobro, ali efekat je jako kratak. Ove navike nakon nekog vremena mogu da vam donesu ozbiljne probleme, zato umjesto u njima, uživajte u nekim drugim sitnicama.
  4. Slušajte muziku
   Jedan od najprostijih načina da odmah počnete da se osjećate dobro i da vaše tijelo počne sa proizvodnjom dobrih hormona, jeste da slušate vašu omiljenu muziku. Samo nekoliko minuta slušanja najdražih kompozicija vraća dobro raspoloženje i optimizam.
  5. Češće se viđajte sa prijateljima
   Jedan od najlakših načina da podignete nivo dopamina jeste da se češće družite sa prijateljima i porodicom. Čak iako ste introvertna osoba po prirodi, sastanak i razgovor sa dragom osobom napraviće veliku razliku. (Tekst se nastavlja ispod)
 1. Budite kreativni
  Kreativne aktivnosti značajno podižu nivo dopamina u mozgu. To ne znači da morate da postanete svjetski poznat slikar – probajte da napravite neki ukras, praznici idu kao poručeni, skuvajte nešto, izmijenjajte raspored nameštaja u stanu… Od svega toga osjećaćete se odlično!
 2. Podignite tirozin
  Tirozin je jedna od najvažnih hemijskih supstanci u ljudskom tijelu, koja služi za sintezu dopamina. Da biste podigli nivo tirozina, jedite namirnice bogate ovom supstancom, a usput ćete se i osloboditi stresa i biti mnogo bolje raspoloženi. Odličan izvor tirozina su bademi, avokado, banane, lubenica, zeleni čaj i crna čokolada.
 3. Meditirajte ili se molite
  Naučno je dokazano da meditacija i molitva podižu nivo dopamina, i to na potpuno drugačiji način nego što to radi fizička aktivnost. Kada ste potpuno opušteni, tijelo oslobađa više mentalne energije, što značajno utiče na proizvodnju hormona sreće.
 4. Sastavite listu ciljeva
  Postavljanje ciljeva na dnevnoj bazi, zapisivanjem na papir i postavljanjem na vidno mjesto je odlična metoda za bolje raspoloženje, ali i da ništa ne zaboravite. Kada uradite bilo šta sa tog spiska, precrtajte zadatak i vidjećete kako će vam raspoloženje skočiti do neba, naročito ako ste završili neki važan i težak posao, piše BrightSide.
 5. Spavajte dovoljno
  Kada spavamo, naše tijelo započinje proizvodnju hormona i suipstanci koje mogu da podignu nivo domapina. Štaviše, miran i dovoljno dug san je sam od sebe posebna vrsta sreće!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *