OVO JE PRVI SIMPTOM KAMENA U ŽUČI”: Dr Vojislav Perišić objašnjava šta nikako ne smiju da jedu osobe koje MUČI ŽUČ

Kamen u žuči jedna je od najčešćih bolesti savremenog društva. Mnogi za ove probleme saznaju tek prilikom rutinskog ultrazvučnog pregleda abdomena, dok pojedini imaju bolove koji zahtijevaju hitnu hospitalizaciju. Istina je da probleme sa žučnom kesom ne smijete zanemariti, pa je preporuka da se javite doktoru čim osjetite prve simptome.

 

Doktor Vojislav Perišić je za sajt eklinika.telegraf.rs objasnio da je jak bol ispod desnog rebra jedan od prvih jasnih signala problema sa žuči.

“Javljaju se također i nelagodnost, gasovi, podrigivanje, mučnina i povraćanje. Kada kamenje iz žuči krene žučnim kanalima promijeni se i boja kože. Čovjek požuti i jednostavno se ne osjeća dobro. Kamenčići prave upalu u žučnoj kesi kada ne idu uobičajenim putem, kroz žučne kanale, pa je tada simptom i temperatura. Jedna od komplikacija je i bakterijska infekcija žučne kese. Netipičan simptom je i svrab kože, koji je posljedica cirkulisanja nerazgrađenih žučnih soli kroz krvotok. Ovakve soli su, ako se duže nalaze i talože u organizmu toksične i mogu da utiču na poremećaj rada brojnih organa,” navodi profesor.

 

Kao prvi korak je da osoba koja pati od žuči potraži pomoć doktora. Uz odgovarajuće lijekove potrebno je smanjiti upalu žučne kese, a najčešće je neophodno i operativno uklanjanje žučne kese. Žučna dijeta je neophodna i prije i poslije operacije žučne kese.

“Sve ove osobe a prije svega one kojima je odstranjena žučna kesa treba da imaju više manjih obroka. Idealno je pet. I to bez teške i masne hrane, kao i namirnica za koje znamo da nadimaju a to su mahunarke (pasulj, grašak, boranija), kupus, kelj. Jaja su uvijek intrigantna tema za one koji više nemaju žučnu kesu zbog žumanca, ali evo, dajem svoj lični primjer nakon operacije: nisam ih konzumirao šest mjeseci i sada to mogu ali naravno, umjereno, kao i svu drugu hranu. Također umjereno i pametno treba uvoditi druge namirnice u ishranu dok traje oporava, posebno u prvim mjesecima,” rekao je profesor.

(Autor: Marijana M. Rajić, eklinika.telegraf.rs)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *