HREN / REN: KOLIKO JE LJUT-TOLIKO JE I ZDRAV: Donosimo vam 14 razloga zbog kojih ga vredi uvrstiti u ishranu..

Hren se već stotinama godina koristi zbog svojih ljekovitih svojstava i dobrobiti na naše zdravlje. Također ima antifungalna, antivirusna, i protuupalna svojstva.
Baš o tome ćemo danas i pisati.

Vjeruje se da hren ima mnoge dobrobiti, a njegova upotreba seže od zdravlja i ljepote do pomoći u prevenciji i liječenju bolesti.

OVO SU NEKE OD ZDRAVSTVENIH PREDNOSTI HRENAA:

 1. ŠTITI I HRANI KOŽU I KOSU

  Ulje sjemenki hrena blagotvorno štiti kosu od slobodnih radikala i održava je čistom i zdravom. Hren također sadrži proteine, što znači da je koristan u zaštiti stanica kože od oštećenja.Također sadrži elemente za hidrataciju i detoksikaciju, koji također jačaju kožu i kosu. Može biti uspješan u liječenju kožnih infekcija i rana.
 2. POMAŽE LIJEČENJE EDEMA

  Edem je bolno stanje u kojem se tekućina nakuplja u određenim tkivima u tijelu. Protuupalna svojstva hrena mogu biti učinkovita u sprječavanju razvoja edema.
 3. ČUVA JETRU

  Čini se da hren štiti jetru od oštećenja uzrokovanih lijekovima protiv tuberkuloze i može ubrzati proces oporavka.
 4. LIJEČI TEGOBE ŽELUCA:

  Ekstrakti hrena mogu pomoći u liječenju nekih želučanih poremećaja, poput zatvora, gastritisa i ulceroznog kolitisa. Antibiotska i antibakterijska svojstva hrena mogu pomoći u inhibiciji rasta raznih patogena, a visok sadržaj vitamina B pomaže probavi.
 5. BORI SE PROTIV BAKTERIJSKIH BOLESTI

  Zbog svojih antibakterijskih, antifungalnih i antimikrobnih svojstava, ekstrakti hrena mogu se boriti protiv infekcija uzrokovanih Salmonellom, Rhizopus i E. coli.
 6. ČINI KOTE ZDRAVIJIMA

  Hren također sadrži kalcij i fosfor koji pomažu u održavanju zdravih i jakih kostiju. Uz protuupalna svojstva, ekstrakt hrena može pomoći u liječenju stanja poput artritisa, a može i zacijeliti oštećene kosti.
 7. DOBRO UTIČE NA ZDRAVLJE PSIHE

  Smatra se da hren pomaže u liječenju tjeskobe i umora.
 8. ČUVA ZDRAVLJE SRCA

  Snažni antioksidansi pronađeni u ekstraktu hrena mogu pomoći u sprječavanju oštećenja srca, a pokazalo se i da održavaju zdravo srce.
 9. POMAŽE RANAMA DA ZACIJELE

  Dokazano je da ekstrakt hrena pomaže zacijeljivanju rana, kao i smanjivanju pojava ožiljaka.
 10. LIJEČENJE DIJABETESA

  Hren pomaže smanjiti količinu glukoze u krvi, kao i šećera i proteina u mokraći. To je poboljšalo razinu hemoglobina i ukupni sadržaj proteina kod testiranih.
 11. LIJEČENJE ASTME

  Hren može pomoći u smanjenju ozbiljnosti nekih napadaja astme i zaštititi od suženja bronha. Također se pokazalo da pomaže u boljoj funkciji pluća i disanju u cjelini.
 12. ČUVA OD BUBREŽNIH POREMEĆAJA

  Manje je vjerojatno da će ljudi razviti kamenac u bubrezima, mjehuru ili maternici ako konzumiraju ekstrakt hrena. On sadrži visoke razine antioksidansa koji bi mogli pomoći u razinama toksičnosti u bubrezima.
 13. SMANJUJE VISOK KRVNI TLAK

  Hren sadrži izotiocijanat i niaziminin, spojeve koji pomažu spriječiti zadebljanje arterija, što može uzrokovati porast krvnog tlaka.
 14. JAČA ZDRAVLJE OČIJU

  Hren ima svojstva koja poboljšavaju vid zahvaljujući visokim razinama antioksidansa. Može zaustaviti dilataciju retinalnih žila, spriječiti zadebljanje kapilarnih membrana i inhibirati disfunkciju retine.

Hren može pomoći tijelu osobe da apsorbira više željeza, čime se povećava broj crvenih krvnih stanica.

Smatra se da je biljni ekstrakt vrlo koristan u liječenju i prevenciji anemije i bolesti srpastih stanica.

Vrlo je korisno uvrstiti hren u svoju ishranu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *