Čiste tijelo, štite od virusa: 5 osnovnih PRIRODNIH proizvoda za jačanje imuniteta!

Tokom jeseni i zime, našem tijelu su potrebni vitamini i minerali više nego ikad ranije za borbu protiv sezonskih prehlada i gripa i za jačanje imunološkog sistema uopšte. Ove godine ovo je posebno važno: sada smo svjedoci procvata novog talasa koronavirusa, koji ruši proljetne rekorde.

pumpkin-3360793_1280

Prikupili smo 5 osnovnih proizvoda za jačanje imuniteta koji su apsolutno neophodni ove sezone.

Hrana sa vitaminom C

Naravno, za podizanje imuniteta najbolja je hrana koja sadrži vitamin C. Tu spadaju ne samo uobičajeni limun, pomorandže i drugi citrusi – prema stručnjacima, najviše vitamina C ima u kiselom kupusu i paprici. Takođe ima puno vitamina C u raznim bobicama. U jesen i zimu, najbolje ih je jesti smrznute, tako da zadržavaju svoje maksimalne koristi.

Đumbir

Čini se da svi znaju o blagodetima korijena đumbira – i savjetujemo vam da ga redovno konzumirate tokom sezone prehlade i gripa. Najlakši način, a takođe i koristan za održavanje figure, je popiti tinkturu od đumbira svako jutro na prazan stomak, prije doručka.

Recept je jednostavan: samo nasjeckajte đumbir, stavite ga u posudu sa vodom, iscijedite limunov sok i dodajte med, a bočicu ostavite preko noći u frižideru. Dobijenu tinkturu možete piti tri do pet dana, a zatim napraviti novu.

Bundeva

Bundeva nije najpopularniji proizvod za jačanje imuniteta. Mnogi ljudi ne znaju, ali ona sadrži veliku količinu beta-karotena, koji pomaže ćelijama u tijelu da međusobno bolje komuniciraju, što povećava funkcionalnost imunološkog sistema i, prema tome, odbranu tijela.

Hrana sa vitaminom D

Naročito u jesenjoj i zimskoj sezoni, naše tijelo nema dovoljno sunca – tačnije, vitamina D. Ovaj vitamin je teško dobiti hranom. U velikim količinama se nalazi u ribi, posebno mesu lososa, mlijeku, lanenom sjemenu i suncokretovom ulju.

Žitarice od celog zrna

Kaša od cijelog zrna odličan je izvor mikroelemenata koji su tijelu potrebni. Vlakna koja se u ogromnim količinama nalaze u žitaricama povećavaju zaštitna svojstva tijela. Posebno su korisne ovsena kaša, heljda i ječam. Savršen su doručak u hladnoj sezoni.

Izvor: stil

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *