DOKTOR JAKOVIĆ UPOZORIO NA LIJEKOVE PROTIV PREHLADE: Neki mogu da izazovu KRVARENJE, a OVE nikako ne uzimajte

Profesor dr Slobodan Janković, farmakolog Univerzitetskog kliničkog centra u Kragujevcu kaže da bi lijekove, kada su neophodni, trebalo koristiti u manjim dozama, što je kraće moguće, a to pogotovo važi za starije osobe:

Lijekovi za snižavanje temperature, osim paracetamola, smanjuju protok krvi kroz bubrege i sluzokožu želuca, pa mogu pogoršati funkciju bubrega ili izazvati želudačni čir sa krvarenjem kod osoba koje inače imaju neko oboljenje tih organa ili su veoma stare – priča naš sagovornik. – Lekovi koji razređuju sekret u bronhijama mogu da uzrokuju krvarenje iz sluzokože želuca kod veoma starih osoba i osoba koje inače imaju neko oboljenje želuca. Kapi za nos sa vazokonstriktorima mogu dovesti do skoka krvnog pritiska ako se preterano primenjuju.

Naš sagovornik posebno napominje da astmatičari nikako ne bi trebali da koriste nesteroidne antiinflamatorne lijekove kao što su ibuprofen, diklofenak, metamizol, meloksikam i slično, jer oni mogu izazvati astmatski napad usljed većeg stvaranja supstanci koje izazivaju upalu disajnih puteva.

Kada je o antibioticima riječ ljekari ne bi trebalo da ih propisuju za prehladu, a ako ih propišu, najčešća neželjena dejstva su ospe na koži, posebno ako se pije amoksicilin i pojava dijareje zbog poremećaja bakterijske flore u crijevima – kaže prof. Janković.

Samo mirovanje

Profesor Janković kaže da prehlada kod prethodno zdravih osoba obično prolazi za nekoliko dana, bez ozbiljnih posljedica:

– Najvažnije je da oboljela osoba miruje za vrijeme infekcije kako ne bi došlo do komplikacija na drugim organima, najprije na srcu. Od lijekova najčešće nije potrebno ništa primjenjivati, pogotovo ako je temperatura tela ispod 38 stepeni celzijusa.

Za vrijeme prehlade najmasovnije se kupuju lijekovi koji se izdaju bez recepta. To su lijekovi za snižavanje temperature i smanjenje bola, kao što su paracetamol, ibuprofen, diklofenak, i drugi. Zatim, lijekovi koji razređuju sekret u disajnim putevima, kao što su acetilcistein i karboksicistein, i sprej ili kapi za nos sa vazokonstriktorima, koji “otpušavaju” nos, jer dovode do smanjenja otoka sluzokože nosa. Sve tri grupe lijekova treba koristiti samo ako se mora, u što manjim dozama, jer mogu imati značajna neželjena dejstva.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *