OVA NAMIRNICA SPAŠAVA OD NAJTEŽIH BOLESTI: Jedite i zaboravite na šećer i pritisak!

Ako volite da čitate o ishrani, mršavljenju, zdravoj hrani i dijabetesu, vjerovatno ste primjetili da se vrlo često među namirnicama spominje slatki krompir – batat, koji se preporučuje kod svih problema sa ishranom, uključujući i poremećaje koji dovode do dijabetesa i insulinske rezistencije.

vegetable-3559112_1280

Ali, ovoga puta smo riješili da otkrijemo zbog čega je ova namirnica tako korisna i zdrava, i zašto treba da postane dio vaše ishrane.

Iako ga kod nas prevode kao slatki krompir, vjerovatno zbog njegovog izgleda sličnog krompiru, on sa tim povrćem nema nikakvih dodirnih tačaka osim fizičke sličnosti.

Kada se rasječe, međutim, više liči na šargarepu, jer je narandžaste boje, a i sama biljka je izduženog oblika nalik debljoj šargarepi. Ukus ne liči ni na jednu od ove dvije namirnice, pa je i naziv možda previše olako dat.

U svakom slučaju, slatki krompir ili batat posljednjih godina postaje dio i naše trpeze, nakon što je prošao dug put od južne i centralne Amerike, odakle vodi poreklo, preko Novog Zelanda, Kine i Japana, pa sve do Indije i Ugande, gdje takođe postoje podvrste ove biljke.

Nasuprot teškom i skrobnom klasičnom krompiru, slatki krompir nikako nije težak za ishranu, ne izaziva gasove niti probleme u stomaku, niti stvara osjećaj nadutosti i nije uzrok gojaznosti. Naprotiv, on se sve više preporučuje u sklopu dijeta i posebnih režimskih planova spravljenih radi mršavljenja.

Ne plašite se riječi “slatki” u njegovom nazivu – njegovi šećeri dugo se rastvaraju u krvotoku ne stvarajući probleme sa probavom i ne izazivajući povećanje šećera u krvi.

Vitamini u batatu

Od zabilježenih vitamina kojih ima u najvećoj mjeri treba spomenuti vitamine B kompleksa i to naročito B6. Kao najpoznatiji vitamin koji utiče na zdravlje srca i krvnih sudova, zbog svog uticaja na nivo homocisteina, batat postaje dio jelovnika koji se preporučuje srčanim bolesnicima ali svakako i kao preventiva.

Zabilježena je i visoka koncentracija vitamina C, koga se preporučuje radi opšteg zdravlja, jačanja imuniteta, elastičnosti kože, kostiju i mišića i kao sjajni antioksidans. Treba spomenuti i vitamin D, već dobro poznat kao glavni pomagač u stvaranju melatonina, jačanju kostiju i sprečavanju nastanka raka.

Istraživanja tvrde da se u ovom krompiru nalazi čak 400% ukupne dnevne potrebe za vitaminom A, a u izvesnim količinama prisutan je i vitamin E, kao snažan oksidans.

Minerali u batatu

Kao i kod vitamina, dugačak je spisak minerala koji su sadržani u ovom povrću. Među prvima je svakako kalijum, jer ga ima najviše a znamo da doprinosi i očuvanju imuniteta, jačanju organizma, kostiju, mišića i krvnih sudova, a zabilježen je i kao moćan antioksidans. Ako se tome doda i magnezijum, veoma snažan u borbi protiv starenja i nervoze, koji izazivaju slabljenje organizma, onda je jasno da često konzumiranje ove namirnice potpomaže u sprečavanju nastanka najtežih bolesti, među kojima je i rak.

Upotreba batata preporučljiva je upravo kod najtežih bolesti, bilo kao prevencija, bilo kao lijek. Treba naglasiti da je kao dio jelovnika istočnjačkih naroda zabilježio visok stepen jačanja imuniteta i zaštite od bolesti.

Neka od oboljenja kod kojih batat ima dejstvo su: srčana oboljenja i infarkt, bolesti krvnih sudova, visok krvni pritisak, dijabetes, rak, upale i česte infekcije, pa čak i neplodnost, jer zbog vitamina A djeluje na stvaranje jajnih ćelija i uspešno začeće.

Visok nivo vitamina A svakako je dobar za poboljšanje vida, dok je velika količina vlakana prisutna u njegovom jezgru odlična za očuvanje probave i zdravlja crijeva.

Jedna od velikih prednosti batata je njegova laka priprema, omogućena njegovim univerzalnim ukusom i velikoj količini vlakana.

Batat se može bukvalno spremiti na sve moguće načine koje znate, počev od klasičnog spremanja kao što se sprema krompir, a to je prženje, pečenje i kuvanje, batat se može spremiti na grilu ili bariti sa dodatkom sosova od povrća ili ribe.

Budući da nema toliko skroba kao klasičan krompir, pogodan je u kombinaciji sa crvenim mesom jer ne otežava varenje, a i vegani ga mogu konzumirati samo sa barenim povrćem na laganoj vatri.

Koristite ga i za musake, kao prilog uz meso ili spremljenog samog, uz raznovrsne salate. Njegov specifičan sladak ukus neće vas ostaviti ravnodušnim.

Izvor: kodren

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *