Radikalno čišćenje disajnog sistema: Ovako se jačaju pluća i povećava njihov kapacitet!

Pluća obavljaju brojne važne funkcije – uklanjaju ugljen dioksid, štite tijelo od prodora prašine i drugih štetnih materija, i što je najvažnije, snadbijevaju organe i tkiva kiseonikom. Kompletna životna aktivnost organizma bez pluća je nemoguća, a ljudsko zdravlje zavisi od njihovog stanja.

ciscenje pluca

U mirovanju tkiva ljudskog tijela troše oko 0,3 litara kiseonika u jednoj minuti. Ovo se obezbjeđuje ako su pluća zdrava. Uzroci respiratorne disfunkcije

Problemi sa plućima se mogu javiti iz različitih razloga, a najčešći su sljedeći:

– pušenje;
– udisanje izduvnih gasova i hemijskih isparenja;
– nepravilno liječenje prehlade;
– neuravnotežena ishrana.

Sve to dovodi do činjenice da tijelu nedostaje kiseonik, a to, prije svega, remeti mozak i može da bude uzrok razvoja raznih bolesti.

Simptomi plućne bolesti

Ako pluća ne rade pravilno, pojavljuju se sljedeći simptomi:

– uporni kašalj;
– ustajali dah;
– česte glavobolje;
– brzo zamaranje;
– zatvor.

Ako su pluća čista, tada veća količina kiseonika ulazi u organizam, što ubrzava metaboličke procese, doprinosi brzom obnavljanju ćelija i izlječenju cijelog organizma.

Savjeti za čišćenje pluća

Posebna vježba pomoći će u sprečavanju zagušenja i nakupljanja sluzi u plućima. Dovoljno je raditi sljedeće:

– ujutro nakon buđenja sjedite i opustite mišiće što je više moguće;
– lagano podignite glavu i udahnite što više vazduha kroz nos;
– zadržite dah nekoliko sekundi;
– polako dišite na usta;
– ponovite vježbu za nekoliko minuta, tri do četiri puta.

Vježbanje treba izvoditi ujutro, jer se preko noći u plućima nakuplja sluz. Tokom dana možete ponoviti vježbu.

Bijeli luk može da poboljša zdravlje pluća

Da biste ublažili napad kašlja ili bronhitisa, dovoljno je uzimati kašičicu soka bijelog luka dnevno na prazan stomak, nakon čega ne bi trebali da pijete tečnost pola sata. Uprkos osjećaju pečenja, bijeli luk ne šteti sluzokoži.Druga efikasna opcija za čišćenje pluća je inhalacija esencijalnim uljima sa bor, eukaliptusa ili majorana. Dovoljno je prokuvati pola litra vode u emajliranoj posudi i, ne uklanjajući sud s vatre, u vodu dodati kašičicu esencijalnog ulja. Udisati deset minuta paru, prekrivajući glavu peškirom. Postupak se preporučuje prije spavanja. Trajanje liječenja je dvije nedelje.

Da biste smanjili količinu šlajma, koristite mješavinu sjeckanih lješnika i meda. Ovaj lijek je posebno efikasan protiv kašlja.

Vježbe disanja za jačanje kapaciteta pluća

Polako udišite na nos maksimalnu količinu vazduha, zadržite dah pola minuta, zatim izdahnite i ponovite ponovo deset puta.

Vežbe disanja uključuju sledeće vežbe:

1. Vakuumsko disanje

Sedite na pod i zauzmite udobnan položaj, ispravite leđa, duboko udahnite i polako izdahnite (potpuno oslobađajući vazduh iz pluća). Zatim zadržite dah pet do deset sekundi i polako udišite. Vežbu je najbolje izvoditi na prazan stomak, pet do deset puta.2. “Puraka” vežba

Trebalo bi izdahnuti i polako napuniti pluća vazduhom, a zatim opet polako izdahnuti. Ponovite pet do deset puta. Što duže udišete, bolje je za pluća.

3. “Kumbaka” vežba

Ova vežba se izvodi slično kao prethodna, ali zadržavajući dah pre izdisaja pet do dvadeset sekundi. Vežbu radite najmanje pet puta.

4. “Rečaka” vežba

Nakon što ste zadržali dah (kao u prethodnoj vežbi), trebalo bi polako izdahnuti, potpuno isprazniti pluća, pa ponoviti 5 puta.

Tokom vežbanja, pratite stanje u telu, ne bi trebalo da dođe do nelagode (vrtoglavica, gušenje). Ako vam vežbe prave druge smetnje, nemojte ih izvoditi.

Izvor: stil

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *