ISPRAVAK: “Svaki zub” nije povezan sa specifičnim organom u tijelu…

Naše prethodne tvrdnje da je svaki zub “povezan” sa specifičnim organom u tijelu i da se bolesti ovih organa mogu manifestovati kao bol u zubu s kojim su povezani. Ovo vjerovanje se ne može smatrati tačnim i nema uporište u anatomiji.
U prvobitnom članku takodje je navedeno da oštećenja pojedinih zuba mogu biti pokazatelj stanja različitih organa u tijelu. Pobrojane su vrste zuba koje navodno odražavaju stanje određenih organa i ukazuju na prisustvo bolesti ili stanja u organizmu. Također je navedeno da se javlja “fantomska bol” na mjestu gdje je zub izvađen i da do nje dolazi zbog “signala” koje bolesni organi “šalju” do zuba. 
Svi ovi navodi nikada nisu dokazani i ne mogu se smatrati tačnim.

Činjenice:
Bolesti zuba i usne šupljine mogu uticati na opšte zdravstveno stanje, ali veze pojedinih zuba sa specifičnim organima i povezivanje zubobolje s bolestima određenih organa nemaju utemeljenje u anatomiji.

Takodje bolest desni, koja je uobičajena oralna infekcija, može povećati rizik od srčanih bolesti, moždanog udara i dijabetesa. To je zato što bakterije koje uzrokuju bolesti desni mogu ući u krvotok i stići u druge dijelove tijela, gdje mogu uzrokovati upalu i infekciju.

Dakle, bolesti zuba mogu uzrokovati zdravstvene probleme s drugim organima. Ipak, “veze” između pojedinih vrsta zuba i organa dio su vjerovanja koja nemaju osnovu u medicini i ljudskoj anatomiji. Shodno tome, tvrdnje da je “svaki zub povezan s nekim organom” i da bolest zuba ukazuje na stanje određenog organa možemo okarakterisati kao LAŽNA VIJEST.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *