10 razloga zašto je turšija najmoćniji lijek: Čisti crijeva, snižava holesterol…

Sigurno ste mnogo puta čuli koliko je zdravo konzumirati fermentisane namirnice nastale prirodnim vrenjem.

tursija

One sadrže probiotičke kulture koje čine mnogobrojne vrste bakterija. Te dobre bakterije prirodno nastanjuju naša crijeva i čine crijevnu mikrofloru. Svi ti mikroorganizmi izuzetno su važni za zdravlje probavnog sistema, ali i čitavoga organizma.

Kako su u crijevima prisutne i loše bakterije, gljivice i ostali patogeni mikroorganizmi, oni se u određenim okolnostima mogu razmnožiti i loše uticati na vaše zdravlje.

Dobrobiti fermentisanog povrća

Ukiseljeno povrće donosi mnoge dobroti našem organizmu te djeluje na više nivoa.

1. Održava zdravu crijevnu mikrofloru

Crijevna mikroflora je živi sistem kojeg čine dobre i loše bakterije. Iz već spomenutih razloga, loše bakterije mogu preovladati i uzrokovati mnoge zdravstvene tegobe. Narušena ravnoteža mikroorganizama postupno se može poboljšati dodavanjem fermentisanih namirnica ishrani. Tako će se brže naseljavati korisne bakterije koje štite sluznicu crijeva. Samim time poboljšava se apsorpcija nutrijenata i opšte zdravstveno stanje.

2. Obnavlja sluzokožu crijeva

Različite infekcije, upotreba lijekova ili konzumacija hrane koja vam ne odgovara, kao što je na primjer gluten, dovest će do toga da sluzokoža ostane bez korisnih mikroorganizama. Time sluznica može postati propusna (leaky gut sindrom) i omogućiti štetnim supstancama i lošim mikroorganizmima da prodru u ostale dijelove tijela i izazovu neku bolest, naročito razne upale i infekcije. Fermentisane namirnice su brzo i najdjelotvornije sredstvo koje obnavlja crijevnu floru.

3. Podstiče metabolizam i probavu

Ako želite da se riješite viška kilograma, svakako jedite turšiju, jer ona ubrzava metabolizam, lako su vari, sadrži malo kalorija i zasiti vas. Zbog znatnog sadržaja vlakana, fermentisane namirnice podstiču rad crijeva. Umanjuju tegobe kod osoba koje ne podnose laktozu, jer je djelomično razgrađuju u crijevima. Ujedno ublažavaju i sindrom iritiranih crijeva.

4. Poboljšava imunitet
Poznato je kako su probavni i imunološki sistem povezani. Od imunološkog sistema zavisi naše zdravstveno stanje. On složenim mehanizmima štiti telo od štetnih mikroorganizama i ublažava upalne procese svih vrsta. Kiseljeno povrće povećava broj ćelija koje prirodno uništavaju “uljeze”.

5. Može sprečiti nastanak karcinoma

Povrće je već samo po sebi bogato mnogim nutrijentima i antioksidansima. Naučnici smatraju da fermentirano povrće još snažnije može smanjiti opasnost od nastanka karcinoma, naročito debelog crijeva. Čini se da je za to zaslužna upravo mliječna kiselina koja sprečava rast zloćudnih ćelija.

6. Reguliše krvni pritisak

Fermentisani proizvodi mogu imati uticaj i na krvni pritisak, tako da ga postepeno snižavaju. Naučnici smatraju da tu najveću ulogu igraju određene vrste spojeva nalik peptidima. Ti spojevi se stvaraju upravo tokom fermentacije namirnica.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *