Cvekla pomaže kod bolova u grlu: Kako da je upotrijebite kao moćan prirodni lijek

Pomaže kod angine i raznih bolova u grlu – evo kako da napravite prirodni lijek od cvekle za upaljeno grlo!

Kada osjetite prve znake bola u grlu, potrebno je da ohmah preduzmete mjere za liječenje bolesti. Samo će tada biti moguće da prekinete proizvodnju štetnih bakterija. Naravno, to ne isključuje posjetu ljekaru i uzimanje lijekova, prepisanih od strane ljekara, piše “Stil“.

Za ovo liječenje je potrebna cvekla. Ona je korijen koji ne samo što lako može da izađe na kraj sa upaljenim grlom, nego je u praksi odlično sredstvo za upaljeno grlo.

Svojstva cvekle:

  • smanjuje upaljeno grlo i olakšava otok grla;
  • ima antimikrobni efekat;
  • olakšava bol;
  • jača imunitet;
  • povećava elastičnost kapilara i normalizuje snabdijevanje krvlju.

Za liječenje se koristi svjež sok od cvekle. On se dobija uz pomoć aparata za cijeđenje soka, blendera ili rendanjem, a rezultat vas neće natjerati da čekate dugo.

1. Efikasan recept za upaljeno grlo

Pomiješajte 200 ml soka od cvekle sa 1 supenom kašikom jabukovog sirćeta. Dobijenu smjesu ugrijte na pari ili u mikrotalasnoj do 30-35 stepeni. Čistite grlo ovom smjesom najmanje 6-7 puta dnevno dok se potpuno ne oporavite;

2. Za gnojnu anginu se preporučuje žuborenje sa rastvorom soka od cvekle i luka. Razrijedite sok od cvekle sa vodom jednake količine. U 150 ml od smjese dodajte 1 supenu kašike soka od luka. Perite grlo na svaka 3 sata, ne manje;

3. Sok od cvekle je odlično sredstvo kod prehlade. Pomiješajte sok od cvekle i vodu u jednakoj razmjeri i dodajte malo meda. Stavite po 4 kapljice u svaku nozdvu, 4 puta dnevno u trajanju od 5 dana.

4. Lijek za virusnu anginu: Pomiješajte sok od cvekle sa 100 ml vode i 1 kašičicom soka od limuna. Sa ovom smjesom ispirajte bolno grlo bar 5-6 puta dnevno.

5. Kod hroničnog tonzilitisa se preporučuje da pijete bujon od cvekle. 1 kg oprane (pečene) cvekle kuhajte u 2 litre vode. Uzimajte bujon 3 putna dnevno po 50 ml, takođe i grguljajte. Čuvajte bujon u frižideru, a prije korišćenja zagrijte.

Kontraindikacije: Preparate od cvekle ne treba da uzimaju osobe alergične na neke komponente biljke. Osobe koje pate od gastritisa, uroliziaze, dijabetesa i osteoporoze, prije upotrebe cvekle kao lijeka treba da se posavjetuju sa ljekarom.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *