EVO ZAŠTO TREBATE JESTI MANDARINE – Ovo je samo nekoliko dobrih razloga

Mandarina je kiselo slatki citrus iz jugoistočne Azije koji se na našim područjima uzgaja tek od 19. stoljeća.

Unatoč tome, teško je zamisliti jesen i zimu bez ovoga slasnog voća. Otkrijte zašto bi ju trebali jesti još češće, te kako je uvrstiti u svakodnevnu kuharsku rutinu.

1. Pomaže kod prehlada i gripa

Mandarina je poput drugog citrusnog voća odličan izvor vitamina C koji je važan za imunitet tijela i borbu protiv sezonskih bolesti čije simptome ublažava i ubrzava oporavak. U stotinu grama narančastog voća koje je ime dobilo prema boji uniforme kineskih javnih službenika, nalazi se oko 30 miligrama ovog nutrijenta, što zadovoljava trećinu dnevnih potreba za vitaminom C.

2. Otapa višak kilograma

Zbog malenog udjela masti i soli mandarina se smatra niskokaloričnom namirnicom koja se preporučuje uvrstiti na jelovnik osoba koje pokušavaju izgubiti višak kalorija. Ubrzava i metabolizam te tako pomaže u topljenju masnih jastučića na predjelu trbuha. Citrusi imaju i nizak glikemijski indeks koji pomaže uravnotežiti razine šećera u krvi, pa se preporučuje i dijabetičarima.

3. Ubrzava probavu

Pri konzumaciji mandarina ne treba zaboraviti niti na bijelu vlaknastu ovojnicu koja obavija plod s unutarnje strane kore. Jedete li puno ugljikohidrata i masti ovaj će dio citrusnog voća prepun dijetalnih vlakana pomoći ubrzati uspavanu probavu, tačnije peristaltiku crijeva te tako smanjiti djelovanje štetnih rezultata probave na stjenke tog organa.

4. Čuva srce i kardiovaskularni sistem

Mandarina je dobar izvor kalija koji snižava krvni pritisak, uravnotežuje ritam srca i čuva zdravlje kardiovaskularnog sustava. Hranjive tvari u mandarinama sprečavaju i nakupljanje lošeg kolesterola na stjenkama arterija što može dovesti do srčanog udara.

5. Prirodni antiseptik

U očuvanju zdravlja pomoći će i esencijalno ulje mandarine, koje se smatra prirodnim antiseptikom jer štiti organizam od nekih bakterija. Ono doprinosi ublažavanju bolnih grčeva u dišnom sustavu, a ima opuštajući utjecaj na živčani sustav, pa se preporučuje koristiti kod tjeskobnih situacija ili ako ste pod stresom.

Oprez!

Mandarina poput drugog citrusnog voća sadrži dosta oksalata pa se zato ne preporučuje osobama s sklonošću prema bubrežnim i žučnim kamencima i drugim bolestima.

Savjet plus:

Mandarina se najčešće jede svježa nakon guljenja kore, ali može se iskoristiti za pripremu slatkih jela u želeima, sladoledima, kremama i džemovima.

Sok mandarine odličan je sastojak za marinadu mesa i riba, a ako imate na raspolaganju organski plod – upotrijebiti i koricu.

Izvor: fokus.ba

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *